Menu

Get Socialize

U Gradišci održano tradicionalno veče uz zvuke gusala

22.04.2019 830 19 Nema komentara

Description

Pet srpskih guslara iz Crne Gore priuštili su Gradiškoj publici jedinstvenu priliku da osjeti dio tradicionalne muzike koja nije karakteristična za ove krajeve. Prikazali su kako se nekad pjevalo uz gusle.

„Pjevam stare pjesme. Osvajao sam titule šampiona sa pjesmama koje su stare više od 300 godina. Gusle su stare više od 5 vijekova i ranije su se uz njihove strune pjevale epske pjesme“, objasnio je guslar Milenko Kalezić iz Crne Gore.

„Inače sam Vasojevka porijeklom i ispitujući moje korijene došla sam u kontakt sa guslarima iz Crne Gore, jer pišem i pjesme te sam svoje stihove počela pretvarati u epske. Sve to po ugledu na velikog Radovana Bećirovića, koji je neprikosnoveni epski pjesnik“, navela je Nedeljka Đukić iz Dervente.

„S obzirom na to da su gusle tradicionalni instrument, mogu se povezati sa kulturno-umjetničkim društvima, biti u muzičkim sekcijama, ali takođe i kroz koreografije, što je poznato u Hercegovini i Crnoj Gori“, rekao je Davor Simišić, predsjednik CKUD „Lepa Radić“.

Program su upotpunili dječiji ansambl CKUD-a „Lepa Radić“ iz Kočićeva sa igrama iz Grmeča, muška pjevačka grupa „Visoka Krajina“ sa krajiškim pjesmama i srpski narodni zdravičar Rade Banjanin.

„Krajiška pjesma je nastala gdje je brdo, gdje su ljudi čuvali krave i ovce. Ova pjesma nije nikada nastajala u ravni“, izjavio je Jovan Šokčević, član muške pjevačke grupe „Visoka Krajina“.

„Po starom srpskom običaju zdravice su u narodu jedna dobrodošlica za svaku priliku, od rođenja do smrti“, rekao je Rade Banjanin, zdravičar.

Druženja poput ovog od velikog su značaja za očuvanje običaja, koji se na ovaj način prenose na mlađe generacije, zaključili su učesnici.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!