Menu

Get Socialize

U Gradišci organizovana obuka za hvatanje pasa

07.03.2018 908 27 Nema komentara

Description

Komunalno preduzeće “Gradska čistoća” iz Gradiške bilo je domaćin praktične obuke za hvatanje pasa lutalica. Obuku za timove sa područja banjalučke regije,  “Gradska čistoća” realizovala je u sklopu projekta sa Fondacijom za pse “Dogs trust”. Ensar Međedović, predstavnik Fondacija za pse „Dogs trust“ rekao je da se radi o britanskoj fondaciji, koja se bavi besplatnim sterilisanjem i kastracijom uličnih i vlasničkih pasa. -Predstavništvo je iz Sarajeva. Rašireni smo u sarajevsko-zvorničkoj regiji, radimo Tuzlanski kanton, a sada je došao red da budemo ovdje kod vas- rekao je Međedović.

Gradiška je izabrana kao jedna od vodećih opština u zbrinjavanju pasa lutalica. Već deset godina u sklopu „Gradske čistoće“ postoji Azil za pse, u kojem je samo u prošloj godini obrađeno 1828 pasa. Ovim je problem sa uličnim psima smanjen.

Zahvaljujući projektu sa britanskom Fondacijom za pse, koji između ostalog podrazumijeva besplatnu sterilizaciju pasa lutalica, funkcionisanje Azila biće olakšano. -Prema najava i našim zahtjevima Fondacija će obezbijediti besplatnu sterilizaciju i kastraciju šest pasa dnevno. To će nama smanjiti troškove, a popraviti stanje na terenu- rekao je Željko Bilbija, direktor KP „Gradska čistoća“ Gradiška.

Besplatna sterilizacija uličnih pasa provodiće se do kraja jula ove godine. U projektu je planirano i čipovanje i sterilisanje vlasničkih pasa, koje će započeti od 1. avgusta.

Pored zbrinjavanja pasa po evropskim standardima, predstavnici gradiškog Azila za pse u predškolskim i školskim ustanovama provodiće i edukacije o tome kako voditi brigu o psima.

Društvo