Menu

Get Socialize

U Gradišci prezentovana najveća svjetska dostignuća u oblasti autizma

19.05.2018 765 21 Nema komentara

Description

Članovi Svjetske autistične organizacije iz Njemačke u gradiškoj Bolnici održali su seminar na temu najvećih svjetskih dostignuća iz područja autizma. Specijalista pedijatrije dr Brigita Eser i farmaceut iz oblasti autističnog spektra profesor Barnd Eser sa roditeljima djece sa autizmom i domaćim stručnjacima podjelili su svoja znanja iz ove oblasti. Cilj je pomoći djeci i omogućiti im što bolji i kvalitetniji život, istakla je dr Eser.

„Pričaću o mogućnostima i načinima uspostavljanja dijagnoze autizma, koja se vrši posmatranjem djece i roditelja, te laboratorijski. Nakon toga se određuju načini i suplementi kojima se stanje djeteta može poboljšati, te će i o tome biti riječi“, navela je dr Brigita Eser.

Svoj doprinos na seminaru dale su i dr Milijana Selaković i logoped Katarina Bojović iz Beograda. Dr Selaković ističe da je autizam, kao najteži razvojni poremećaj, sve učestalije oboljenje kod nas i u svijetu. U prošloj godini jedna od 60 beba bolovala je od autizma, a u budućnosti se očekuje da će taj broj biti još veći. Zbog toga su, dodaje dr Selaković, ovakvi seminari od izuzetnog značaja, kako bi i roditelji i medicinski radnici od eminentnih stručnjaka saznali kako pravovremeno reagovati i pomoći djeci.

„Ako se razviju svi simptomi autizma to je onda neizliječiv sindrom. Moraju se prepoznati rani znaci i početi sa ranim intervencijama. Simptomi autizma su kada dijete ne priča, ne sarađuje, ne pokazuje zainteresovanost, a uz to postoje i medicinske promjene kao što su epileptični simptomi. Ako se na vrijeme krene sa liječenjem, dijete napreduje i može čak da normalno krene u školu“, istakla je dr Milijana Selaković, neuropsihijatar i specijalista psihijatrije razvojnog doba.

Uzroci autizma predmet su mnogih svjetskih istraživanja. Smatra se da kod pojedine djece postoji genetska predispozicija, a spoljni faktori su često okidač za razvijanje autizma, naglašava dr Selaković.

„Najviše se priča o pesticidima, aditivima, bolestima majke, porođajnim traumama, i još 40-ak spoljnih faktora koji mogu biti okidači“, naglasila je dr Selaković.

Udruženje roditelja djece sa autizmom „Duga“ iz Gradiške u proteklom periodu uspostavilo je saradnju sa Svjetskom autističnom organizacijom iz Njemačke. Zahvalni su eminentnim stručnjacima koji su došli u opštinu na Savi, kako bi besplatno pregledali djecu i govorili o dostignućima iz područja autizma.

„Ovo je veliki korak za naše Udruženje, za Gradišku, i šire. Djeca su pregledana i roditelji su zadovoljni jer ovakvu uslugu do sad nisu mogli dobiti na našim prostorima. Protekla dva dana pregledano je 20-oro djece“, kazao je Saša Kasagić, predsjednik Udruženja „Duga“.

Seminaru je ispred Opštine Gradiška prisustvovao načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Davor Glišić.

„Zadovoljstvo nam je što su u našu opštinu stigli vrhunski stručnjaci iz oblasti autizma. Opština Gardiška pomaže rad Udruženja „Duga“ i tako će biti i u buduće. Naša obaveza je da stvaramo svijest o boljem i humanijem društvu na način da prihvatamo različitosti i da osobe sa autizmom integrišemo u sve oblasti društvenog života“, rekao je Glišić.

Članovi Svjetske autistične organizacije iz Njemačke će, na osnovu izvršenih stručnih pregleda djece sa autizmom iz Gradiške, odrediti adekvatnu terapiju za svako dijete. Potrebne lijekove će potom darovati roditeljima, a stručna lica iz Gradiške pratiće napredak kod djece u narednom periodu.

Društvo