Menu

Get Socialize

U Gradišci sve više kuća na prodaju

09.08.2018 1366 20 Nema komentara

Description

Natpis „Na prodaju“ može se vidjeti na velikom broju kuća u Gradišci. U agencijama koje se bave prodajom nekretnina kažu da ponuda kuća nikada nije bila veća, a potražnja manja.

Za prodaju se prije dvije godine odlučio se i Admir Mešić. U Savskoj ulici u Gradišci prodaje kuću i plac. Kupci se raspituju, ali nema konkretnih ponuda.

„Prodajem kuću od 80 metara kvadratnih i plac od pola dunuma, te dvorišnu. Cijena je 150 000 KM. Svi mi kažu da je previše, ali ne želim da dam ispod cijene. Spreman sam da uz dogovor malo spustim cijenu. Odlučio sam se na prodaju kuće jer mi je majka bolesna pa bi nam bilo bolje da kupimo dva manja stana, jer kuća traži previše obaveza“, priča Mešić.

Mešić je jedan od mnogih koji prodaju kuću kako bi kupili stan. U agencijama za prodaju nekretnina kažu da su stanovi kupcima dosta prvilačniji.

„Većinom kupci traže stanove. Problem je što su se nekad pravile velike kuće od 250 ili 300 kvadratnih metara. Danas ljudi razmišljaju ekonomičnije. Hoće male stanove, jer mladi odlaze i uglavnom stari ostaju, te im ne treba toliki prostor“, istakao je Slobodan Bencuz, vlasnik agencije „City“.

Zbog male potražnje prodavci su prinuđeni da spuste cijenu kuće. Tako se u centru grada ili u naselju Senjak očuvana, prostrana kuća može kupiti za 70 ili 100 000 KM. Pojedine koštaju i manje. Kuće u selima je posebno teško prodati.

„U selima je tek katastrofa. Mnogi prodaju jako dobre kuće za veoma nisku cijenu, što je najveći problem“, kaže Bencuz.

Evidentno je i da sve više stanovnika napušta ove prostore i odlazi u inostranstvo, te iz tog razloga prodaju svoje nekretnine.

„Znam ljude koji su odselili u inostranstvo i sad prodaju stan. Kupili su prije par gopdina veći stan od oko 90 kvadrata i ne mogu ga nikako prodati, jer ovi koji traže stan oni hoće manji“, navodi Admir Mešić.

I u agencijama potvrđuju da se najviše traže stanovi manjih kvadratura. Kupuju ih i domaći, ali i kupci iz inostranstva. Prodavci nekretnina zaključuju da je u Gradišci najlakše pronaći kupca za stan novije gradnje površine od 50 ili 60 kvadratnih metara.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!