Menu

Get Socialize

U jeku sezona godišnjih odmora

18.07.2019 1378 43 Nema komentara

Description

Mnogi sugrađani i ovog ljeta planiraju višednevno odsustvo iz svojih domova. Put morskih destinacija će mnogi, bliže ili dalje, zavisno od želja i mogućnosti. Ipak, neophodno je povesti računa da zaštitimo domove od provalnika koji u ovom periodu najčešće iskorištavaju odsustvo vlasnika.

O odsustvu bi bilo dobro obavijesiti osobe u koje imamo povjerenja, kako bi povremeno obilazili kuću ili stan, te nikako putem društvenih mreža ili drugim javnim putem obavještavati o planovima za odlazak na odmor ili isticati fotografije sa putovanja. Također, novac i dragocjene predmete nije preporučljivo ostavljati u domovima.

Na pojačan oprez građana u sezoni godišnjih odmora upućuju i u Policijskoj upravi Gradiška. ”U ovom periodu preduzimamo pojačane mjere i aktivnosti u cilju zaštite građana i njihove imovine”, naglašava načelnik Bojan Škorić i podsjeća sugrađane da i sami, prije odlaska, obezbijede svoju imovinu.

Prije polaska na put, vrlo je značajno pripremiti automobil za višečasovnu vožnju. U Auto-moto društvu Gradiška savjetuju da prilikom kontrole tehničke ispravnosti vozila posebnu pažnju treba posvetiti kontroli ispravnosti kočionog sistema, svjetlosno-signalnih uređaja i pneumatika. “Uz to, neophodno je posjedovati standardnu opremu, rezervni točak za starije automobile, dizalicu, trokut  I svjetloodbojni prsluk”, navodi Dejan Šljivić, sekretar Auto-moto društva Gradiška.

Vrlo često se, i pored svega navedenog, mogu desiti nepredviđene situacije. U tom slučaju nije na odmet imati telefonski broj AMS za pomoć na putu: 1285 za područje BiH, te broj +387(51)34-1285 izvan granica zemlje.

Odmor prije polaska na put, koncentracija i pauze tokom vožnje, svakako bi trebalo da smanje mogućnost neželjenih situacija u saobraćaju. Također, nemojte zaboraviti, posebno ukoliko na put vodite i djecu, pribaviti dokumentaciju koja će vas spasiti visokih troškova, ukoliko vam tokom odmora u inostranstvu zatreba medicinska pomoć.

Uncategorized