Menu

Get Socialize

U Lijevču Polju počela berba jagoda

15.05.2018 1223 26 Nema komentara

Description

Porodica Jovančević iz Kočićeva ove godine proširila je proizvodnju. Jagode su zasadili na sedam dunuma zemljišta. Od sorti uzgajaju maju i aziju.

„Mi imamo postojeći stari zasad, a formirali smo i jedan novi. U pitanju je sorta maja, a trenutno je počeo period intenzivne berbe. Što se tiče proteklog perioda, bio je dosta povoljan, pa je biljka postigla ono što je trebala uz odgovarajuće agro mjere. Bitno je napomenuti da biljke treba pravilno hraniti od početka vegetacije“, priča proizvođač Goran Jovančević.

Jagode su dobro rodile, kaže Jovančević. Očekuje solidne prinose.

„Prinosi su relevantni, ali postoje procjene u odnosu na sadašnje stanje. Jedan bokor može dati od 500 grama do jednog kilograma, ako biljka do kraja berbe ostane zdrava. Kod mene jagoda stiže nešto kasnije, ali su prinosi vrlo dobri i ja sam zadovoljan“, naglasio je Jovančević.

Berba jagoda trajaće oko mjesec dana, odnosno do sredine juna. Ovaj proizvođač sa plasmanom do sada nije imao problema. Cijena kilograma jagoda trenutno je nešto veća od dvije KM. Potražnje ima, jer dobra jagoda uvijek prođe na tržištu, ističe Jovančević, koji se već 30-ak godina bavi ovom proizvodnjom. U radu mu pomaže supruga Biljana i radnici koje angažuju na dnevnicu.

Jovančeviči kažu da posla ima puno, ali se isplati. Poručuju da jagode traže adekvatnu brigu kako bi plod bio kvalitetan i zdrav.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!