Menu

Get Socialize

U nedjelju 27. godišnjica osnivanja Gradiške i Srbobranske brigade

11.06.2019 780 23 Nema komentara

Description

U nedjelju, 16. Juna, biće obilježena 27. godišnjica osnivanja Lake pješadijske brigade Gradiška i 19. Pješadijske brigade Srbobranske. U 9 časova i 30 minuta biće služena Sveta liturgija u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci, nakon čega će kod Centralnog spomen-obilježja biti služen parastos i položeni vijenci.

Gradiška brigada je krajem rata brojala više od 4000 boraca.

„Brigada Gradiška je bila angažovana u cjelokupnom sastavu na sarajevskom, dobojskom ratištu, a u manjim dijelovima – bataljonima, gotovo na cijelom prostoru RS osim u Hercegovini. U tom periodu, brigada je imala oko 370 ranjenih i 126 poginulih“, ispričao je Miodrag Kević, ratni komandant Lake pješadijske brigade Gradiška.

Potpukovnik Stanko Puškar svjedok je ratnog puta Srbobranske brigade, sa 4 800 boraca.

„Zbog usložnjavanja situacije u širem reonu, posebno padom Glamoča i Grahova, muslimansko-hrvatske snage izbile su nadomak Jajca i Mrkonjić grada. Tada komandant brigade procjenjuje i donosi istorijsku odluku da se 12. na 13. 1995. započne sa izvlačenjem civilnog stanovništva“, prisjetio se Puškar.

Iz Gradske boračke organizacije Gradiška navode da je godišnjica osnivanja Gradiške i Srbobranske brigade događaj od velikog značaja.

„To su dvije najveće brigade na području grada Gradiška koje su učestvovale u stvaranju Republike Srpske. Uzele su veliko učešće od 1992. do kraja rata i bile su na različitim ratištima. Ove dvije brigade su iz dva grada i drago nam je što zajednički proslavljamo ovaj značajni jubilej“, rekao je Milenko Gagić, predsjednik Gradske boračke organizacije Gradiška.

Iako je više od 20 godina prošlo od ratnih vremena, naši sagovornci su saglasni u jednom, a to je da preživjeli treba da čuvaju uspomenu na poginule saborce i da ih se sa poštovanjem prisjećaju, posebno u danima jubileja brigada.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!