Menu

Get Socialize

U Novoj Topoli postavljena automatska meteorološka stanica

03.08.2018 526 8 Nema komentara

Description

Regionalni protivgradni centar u Novoj Topoli dobio je profesionalnu automatsku  meteorološka stanicu koja će služiti za potrebe područja opštine Gradiška.  Preduzeće Protivgradna preventiva Republike Srpske za nabavku ovog savremenog uređaja izdvojila je nešto više od 10 000 evra. Nova meteorološka stanica mjeriće temperaturu i vlažnost vazduha i zemljišta.

„Stanica je postavljena ovih dana, a podaci o temperaturi biće vidljivi putem interneta. Prije 20 godina postojala su ovakva mjerenja u okviru PIK-a Mladen Stojanović, ali je ta firma ugašena. Sada ćemo obezbijediti kvalitetna mjerenja  na terenu. Pored ove meteorološke stanice, mi ćemo održavati i stanicu koja mjeri temperaturu i ostale parametre u gradu Gradiška“, naveo je Tihomir Dejanović, direktor JP „Protivgradna preventiva RS“.

Dejanović je podsjetio da je u proteklom godinama u unaprijeđenje sistema protivgradne zaštite Srpske uloženo preko 25 miliona KM. Zahvaljujući sredstvima koja su obezbijedili Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republika Srpska ima najmoderniji sistem proitvigradne zaštite na Balkanu, istakli su u „Protivgradnoj preventivi“.

Regionalni protivgradni centar u Novoj Topoli posjetili su predstavnici opštine Gradiška, Hidrometeorološkog zavoda RS i Prirodno matematičkog fakulteta iz Banjaluke. Uvjerili su se u višestruke koristi profesionalne meteorološke stanice, ali i druge tehnološke napretke„Protivgradne preventive“.

„Protivgradna preventiva je ranije postavila 20 prizemnih generatora duž rijeke Save, te je tako pokriven pogranični dio RS, i zaštićena poljoprivredna proizvodnja na tom području. Sada je puštena u rad ova najsavremenija meteorološka stanica koja je jako bitna za Lijevče Polje, jer je ovaj dio riznica poljoprivredne proizvodnje“, naglasio je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Zadovoljstvo zbog postavljanja savremene meteorološke stanice izrazio je i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta.

„Zajedno sa Hidrometeorološkim zavodo i „Protivgradnom preventivom“ vršimo istraživanja klime i klimatskih promjena u RS i BiH, te će nam ova meteorološka stanica dosta koristiti u istraživanju, i davanju odgovora na klimatske promjene“, naveo je Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Banjaluka.

Sve podatke prikupljene sa meteorološke stanice u Novoj Topoli poljoprivredni proizvođači, i drugi korisnici, moći će pogledati na internet stranici Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

„Mnogo je korisnika kojima će koristiti podaci dobijeni sa ove stanice“, kazao je Tomislav Šajić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda .

Automatske meteorološke stanice „Protivgradna preventiva“ planira postaviti i u Potkozarju, kako bi osavremenili meteorološka mjerenja i na tom području.

U preduzeću su ovom prilikom naveli da je, zbog učestalih vremenskih nepogoda,  protivgradna zaštita dejstvovala ukupno 36 dana od početka ove sezone. Ispaljeno je 1370 raketa.  Obzirom da sezona traje do 15. oktobra, u „Protivgradnoj preventivi“ kažu da će u slučaju nedovoljnog broja raketa morati da se obrate resornom ministarstvu.

Društvo