Menu

Get Socialize

U prodaji novi strip Slobodana Borjanovića

04.09.2018 404 11 Nema komentara

Description

Slobodan Borjanović, iz Gradiške, nedavno je objavio novi strip „Srbi – Istorija u stripu“. Ovaj dugogodišnji novinar kaže da je riječ o dopunjenom kolorizovanom izdanju istoimenog stripa, koji je objavio 1996. godine, a koji je obuhvatao istorijski period od dolaska Srba na Balkan do Odbrambeno-otadžbinskog rata. Prošireno izdanje stripa „Srbi – Istorija u stripu“, koje je u prodaji na kioscima i u knjižarama, sadrži i dešavanja poslije rata, sve do danas.

„Strip obuhvata istoriju srpskog naroda od dolaska na Balkan, preko stvaranja Srpske države, perioda Nemanjića, i raznih dešavanja. Slijede Prvi i Drugi svjetski rat, Odbrambeno-otadžbinski rat, rat na Kosovu i Metohiji, odvajanje Srbije i Crne Gore, itd. Da se ne bi sve svelo na ratove i politiku, u stripu sam napravio i dio posvećen naučnicima, književnicima, sportistima,..“, naveo je Borjanović.

Borjanović je stripove radio još u mladosti, kao i u toku ratnih godina. Njegov strip „Srbi – Istorija u stripu“, iz 1996. godine, u tom periodu uvršten je među 30 izabranih knjiga na sajmu u Banjaluci. Inače, ovo je prvi zvanični strip u Republici Srpskoj, kaže autor. Između dva izdanja pomenutog stripa, Borjanović je objavio i nekoliko drugih stripova.

„Radio sam strip „Boj na Kosovu“, a sa Gojkom Vujanovićem sam uradio „Tajnu velike bare“. 2003. godine sam uradio „Bibliju u stripu“ , a trenutno radim na „Istoriji svijeta u stripu“, pa ćemo vidjećeti šta će biti“, ističe autor stripova.

Radeći kao sportski novinar Borjanović je napisao i nekoliko značajnih  knjiga o sportu.

„Uradio sam „Istoriju fudbala na Balkanu“, monografiju „FK Obradovac“, knjigu „100 godina fudbala u Novoj Topoli“, „70 godina FK „Kozara“, i prošle godine knjigu „Gradiški fudbal“ „ , kazao je Borjanović.

Uspješna djela su iza njega, a Slobodan Borjanović planira da piše i dalje. U skorije vrijeme počeo je raditi na knjizi u kojoj će opisati istoriju gradiškog sporta. Takođe, neće zanemariti ni stripove, te će, kaže, u skladu sa mogućnostima, raditi „Istoriju svijeta u stripu“.

Društvo