Menu

Get Socialize

U prošloj godini zaposleno 1789 Gradiščana

24.01.2018 363 28 Nema komentara

Description

Krajem prošle godine na evidenciji Biroa za zapošljavanje u Gradišci bilo je 5609 lica koja aktivno traže posao. U 2017. zaposleno je 1789 građana. Upoređujući te podatke sa onima iz 2016. godine, može se reći da je u ovoj opštini smanjen broj nezaposlenih, ističu na Birou.

„Na našoj evidenciji najviše ima bravara, automehaničara, poljoprivrednih i mašinskih tehničara. Sa visokom stručnom spremom najbrojniji su ekonomisti i pravnici, profesori razredne nastave, profesori engleskog jezika, i poljoprivredni inženjeri. Ipak, najviše ima lica bez zanimanja i to oko 1500“, istakla je Obrenka Balta, šef Biroa za zapošljavanje u Gradišci.

Kada je u pitanju visoka stručna sprema, na posao najmanje čekaju diplomirani informatičari, elektroinženjeri, defektolozi, profesori matematike i fizike, te njemačkog jezika.

Za lica sa srednjom stručnom spremom, metalske struke, presudno je praktično znanje i obuka.

„Sve više poslodavaca uspostavlja saradnju sa srednjim školama i provodi obuke đaka završnih razreda, tako da, po završetku njihovog školovanja, firme imaju kvalitetan i kompetentan kadar“, kaže Balta.

Na evidenciji gradiškog Biroa veći je broj aktivnih, nego pasivnih tražioca posla. Ubuduće bi, prema najavama, trebala biti odvojena lica koja traže zaposlenje, od osoba koja su na evidenciji samo zbog zdravstvene zaštite.

„U zadnje vrijeme se intenzivno bavimo aktivnim tražiocima. Edukujemo ih kako da obiđu poslodavce, pošalju svoju biografiju, zahtjeve za posao i slično. Pasivni tražioci nisu predmet našeg interesovanja“, naglasila je Balta.

U Birou za zapošljavanje u Gradišci poseban akcenat stavljaju na rad Kluba za traženje posla, kao jedne od aktivnih mjera zapošljavanja. Nakon obuke u Klubu u prethodnoj godini, 145 lica je pronašlo posao. Od 10 Klubova za traženje posla u RS, gradiški se našao među 4 najuspješnija, naglašavaju u Birou.

I ove godine Zavod za zapošljavanje Srpske provodiće projekte zapošljavanja i samozapošljavanja, o kojima će građani Gradiške biti na vrijeme informisani, poručili su iz Biroa u ovoj opštini.

Društvo