Menu

Get Socialize

U protivgradnoj sezoni ispaljeno 705 raketa

16.10.2017 233 25 Nema komentara

Description

Protivgradna sezona zvanično je završena 15. oktobra. Iz Protivgradne preventive Republike Srpske kažu da su imali 53 dana sa aktivnostima zaštite od grada, a 23 dana djelovali su i strijelci. U tom periodu ispaljeno je 705 protivgradnih raketa. “Otprilike dvije trećine je ispaljeno na ovom zapadnom djelu, u Gradišci 95 raketa. Naš prosjek je u sezoni 750 raketa, što je ove godine nešto ispod. Godina je bila sušna zbog čega je bilo i manje padavima i manje djelovanja. Štete su daleko manje nego da nije dejstvovano” rekao je  Tihomir Dejanović, direktor “Protivgrdane preventive RS”.

Iako je sezona završena u ovom preduzeća imaju mnogo posla. Treba prikupiti opremu sa terena i polako početi sa pripremama za narednu sezonu. Dejanović ističe da je ove godine pušten novi američki radar na Borju, a radi se i drugi na Jahorini koji će biti ubrzo završen.Pored toga postavljene su i automatske protivgradske stanice,na području opštine Laktaši, počelo se raditi u Kozarskoj Dubici, a na redu je i opština Gradiška.  “Već smo za iduću sezonu ušli u projekat nabavke prizemnih generatora koji će se koristiti uz državnu granicu sa Hrvatskom” dodao je Dejanović.

U ovogodišnjoj sezoni u Protivgradnoj preventivi raspolagali su sa 2500 raketa koje su bile raspoređene na 215 protivgradnih stanica. Za iduću sezonu ostalo je 1800 komada što predstavlja solidnu osnovu za početak iduće sezone kada će biti izvršena nabavka novih raketa.

Društvo