Menu

Get Socialize

U Republici Srpskoj nije potvrđeno prisustvo virusa afričke kuge divljih svinja

09.04.2019 346 15 Nema komentara

Description

Afrička kuga svinja zaprijetila je većem dijelu Evrope. S tim u vezi su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Lovački savez Srpske donijeli naredbu o preventivnom izlovu divljih svinja.

Iz Lovačkog udruženja “Prosara” Gradiška poručuju da su izvršili odstrel na području uz rijeku Savu.

„Odstrijelili smo dvije svinje i uzorke smo poslali u Veterinarski institut „Dr Vaso Butozan“. Dobili smo informaciju da te svinje nisu bile zaražene afričkom kugom“, rekao je Milan Drageljević, predsjednik LU “Prosara” Gradiška.

Afrička kuga svinja je na listi zaraznih i parazitskih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije za zdravlje životinja i njena pojava se mora prijaviti i suzbijati po zakonu. O važnosti sprečavanja širenja ove zarazne bolesti ukazano je i na nedavnom zasjedanju lokalnog parlamenta.

„Ono što je bitno da naše stanovništvo zna jeste da komercijalna vakcina još uvijek nije proizvedena, a kada se na jednom području po prvi put pojavi bolest stepen mortaliteta može biti od 98 do 100 odsto. Nanosi ogromne ekonomske štete. Preventive radi, mora se provoditi stroga dezinfekcija i dezinsekcija“, naglasio je Željko Sladojević, direktor Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”.

Iako do sada u Republici Srpskoj i BiH nije potvrđeno prisustvo virusa afričke kuge, Sladojević navodi da će se akcija nastaviti u vidu monitoringa u toku cijele 2019. godine, kod divljih i domaćih svinja.

Društvo