Menu

Get Socialize

U teškom stanju šest pacijenata na Kovid odjeljenju u Gradišci

24.07.2020 1501 37 Nema komentara

Description

„Dva su pacijenta na terapiji kiseonikom, a trenutno zdravstveno stanje pacijenata na ovom odjeljenju ne zahtijeva podršku respiratora“, potvrdio je Rajko Dodik, direktor Bolnice. Iako je epidemiološka situacija u Gradišci stabilna, Dodik poziva na odgovornost stanovništva u provođenju preventivnih mjera, jer se kod zaraženih pacijenata u posljednje vrijeme razvija sve teža klinička slika. „To su uglavnom pacijenti između 50 i 60 godina, sa obostranom upalom pluća, bez ranijih oboljenja“, kaže Dodik, apelujući na stanovništvo da nosi zaštitine, maske, održava rastojanje,  izbjegava veća okupljanja i provodi mjere dezinfekcije, kako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

U gradišku bolnicu je ovih dana stigla donacija, putem UNDP-a, finansirana od strana Evropske unije, a sastoji se od pokretnog ultrazvučnog parata, respiratora i pokretnog rendgen aparata, vrijednosti više od 250 000 KM. Sa ovom donacijom, gradiška bolnica ima na raspolaganju ukupno 10 respiratora.

„Raspolažemo potrebnom aparaturom, lijekovima i zaštitinom opremom“, kaže Dodik, naglašavajući da jedino nedostaju rukavice do kojih je i na tržištu veoma teško doći. „To nam je u ovom momentu gorući problem“, ističe direktor Bolnice.

Zdravstveni radnici su angažovani u punom kapacitetu, a među onima koji su raspoređeni na Kovid odjeljenju, od početka pandemije, na sreću, nije bilo zaraženih virusom korona, ističu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Iako je preporuka nadležnih da kapaciteti bolničkih usluga rade sa 50 posto, konsultativno- specijalističke usluge, zbog većeg kapaciteta rada primarne zdravstvene zaštite, rade gotovo kao i prije vanrednih okolnosti.

Uncategorized