Menu

Get Socialize

U toku drugi upisni rok u gradiškoj muzičkoj školi

21.08.2019 382 14 Nema komentara

Description

U toku je drugi upisni rok u Osnovnoj muzičkoj školi „Branko Smiljanić“, u Gradišci, i trajaće do 30. avgusta. U pripremni razred mogu se upisati djeca uzrasta 8 i 9 godina, dok se oni mlađi, od pet do sedam godina, upisuju u muzičko zabavište.

„Imali smo upisni rok u junu, kada je upisano 30 učenika. Trenutno, mjesta ima u pripremnom razredu i na instrumentu harmonika, dok su na drugim instrumentima mjesta popunjena. Međutim, ukoliko ima zainteresovanih za neke duge instrumente predlažem da dođu do Muzičke škole, jer prema ranijem iskustvu dešava se da se učenici koji se upišu u junu ne pojave u septembru. Od dokumenata je potrebno donijeti kopiju rodnog ista, a sve ostale informacije se mou dobiti u školi. Kada je u pitanju provjera sluha, dovoljno je da djeca pripreme jednu pjesmicu“, objasnio je Ivan Ristić, direktor OMŠ „Branko Smiljanić“ Gradiška.

Ristić napominje da je za bavljenje muzikom na početku dovoljno da djeca imaju minimalno sluha, a da je sve ostalo moguće naučiti kroz školsko obrazovanje. Dodaje da se u muzičkoj školi posebna pažnja posvećuje izuzetno talentovanim učenicima, te da se često organizuju ogledni i masterklas časovi, a odlična saradnja je ostvarena i sa Akademijom umjetnosti iz Banjaluke.

Nastava je organizovana u skladu sa osnovnim školama.

„U pripremnom razredu časovi se održavaju dva puta sedmično, po 45 minuta i smjene su usklađene sa smjenama u osnovnoj školi. U prvom razredu imaju, pored dva časa instrumenta, imaju po dva časa solfeđa. Od četvrtog do šestog razreda imaju po jedan dodatni čas muziciranja, hor ili orkestar, i u šestom razredu imaju jedan čas teorije muzike“, rekao je Ristić.

U osvrtu na proteklu školsku godinu, on je naveo da je gradišku muzičku školu pohađao rekordan broj učenika, njih 264, a rekordi su ostvareni i na brojnim takmičenjima: „Učenici su osvojili 70 nagrada na 11 međunarodnih takmičenja i na republičkom takmičenju, čak 28 prvih nagrada. U nekim disciplinama imamo najbolje učenike ne samo u Republici Srpskoj nego i u regionu.“

U Kozarskoj Dubici već 14 godina postoji područno odjeljenje ove škole koje trenutno pohađa 50 učenika i koje, prema riječima direktora, ne zaostaje sa uspjesima.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!