Menu

Get Socialize

U toku zimska rezidba

28.02.2019 820 37 Nema komentara

Description

Zimska rezidba voća je u punom je jeku u gradiškim voćnjacima. U ovaj posao prije dvadesetak dana krenuo i Nikola Vukota iz Trebovljana, koji pod voćem ima šest hektara.

„Prešao sam polovinu i mislim da ću završiti za dvadeset dana. Sa rezidbom sam počeo rano, mada bi volio da sam kasnije, ali na to ne možemo uticati“ kaže Nikola Vukota, voćar iz Trebovljana.

Dobra rezidba garantuje odlične prinose. Rezidba u periodu mirovanja vegetacije je važna agrotehnička mjera. Za dobar prinos bitno je da se rezidba kvalitetno odradi te postoji nekoliko osnovnih elemenata koje treba poštovati.

“Jedan je da donje grane moraju biti veće od gornjih. Moramo poznavati šta su rodne, jednogodišnje, izrođene grane” rekao je Nikola Vukota.

Ovaj voćar ima oko 4 hektara jabuke, hektar kruške , 0,6 hekatar trešnje i 0,3 hektara šljive. Kaže da svaka voćna vrsta i sorta ima svoje zahtjeve u rezidbi.  On je naglasio da je jaka rezidba dobra prihrana i da se treba obavljati  tokom čitave godine, jer ćemo tada imati prave zasade.

Vukota kaže da je bitno domaćinski se odnositi prema zasadima i da uz pravilnu primjenu agrotehničkih mjera mogu se ostvariti zavidni prinosi.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!