Menu

Get Socialize

Učenici iz Nove Topole najbolji iz srpskog jezika na maloj maturi

20.06.2018 476 15 Nema komentara

Description

Učenici Osnovne škole „Petar Kočić“ u Novoj Topoli ostvarili su najbolje rezultate na testovima iz srpskog jezika i književnosti za eksperimentalnu malu maturu. Topolski đaci su više od 80% testa uspješno riješili. Dobre rezultate postigli su i na testovima iz matematike, koje su savladali sa 56%.

„Na testiranju iz srpskog imala sam 100%, a iz matematike 95%. Dugo smo se pripremali. Bili smo jedina škola sa naše opštine u kojoj je provedena mala matura, i drago mi je što smo na najbolji način predstavili i našu školu i opštinu Gradiška. U aprilu smo imali probno testiranje i to nam je puno pomoglo da se pripremimo za pravi test“, istakla je učenica Sara Vranješ.

„Na maloj maturi sam iz srpskog jezika imala 95% i 90% iz matematike. Nastavnici su nam dosta pomagali, a i mi jedni drugima međusobno“, rekla je Ana Ljepojević, učenica.

„Imao sam 90% na oba testa. Imao sam veću tremu u aprilu. Sad je bilo lakše, pa smo lakše i zadatke riješili“, kazao je učenik Luka Malkić.

Mala matura eksperimentalno je 6. i 7. juna provedena u 21 školi u Republici Srpskoj, uključujući i OŠ „Petar Kočić“ iz Nove Topole. Za dobro znanje  đaci su zahvalni nastavnicima koji su im pomogli oko priprema za testove.

„Pripreme faktični traju tokom čitavog školovanja, a đaci intenzivno se pripemaju u završnom razredu. Djeca su zaista odgovorno pristupila maloj maturi, a rezultati su evidentni“, naglasila je Svjetlana Naerac, nastavnik srpskog jezika i književnosti.

„Njihov uspjeh je rezultat timskog rada u koji su uključeni prvenstveno đaci, onda i roditelji, i naravno mi nastavnici i ostalo osoblje škole jer su mogli od svakoga da nauče nešto kvalitetno“, rekla je Zorica Ilić, nastavnik srpskog jezika i književnosti.

Na uspjeh učenika ponosan je i direktor škole Radivoj Popović. Ističe da su đaci ove obrazovne ustanove i na ranijim eksternim vrednovanjima znanja ostvarivali najbolje rezulate.

„Imamo kvalitetan stručni kadar, a djeca su disciplinovana, te je uspjeh neizostavan. Kada se mala matura 2021. godine uvede u sve osnovne škole, smatram da ocjena više neće dolaziti do izražaja, već znanje učenika, a ono će im kasnije omogućiti upis u željenu srednju školu“, istakao je Popović.

Eksperimentalnu malu maturu polagalo je ukupno 100 učenika škole „Petar Kočić“ u Novoj Topoli. Dalje obrazovanje od septembra nastavljaju u nekoj od srednjih škola. Obzirom na dosadašnje znanje njihovi sada već bivši nastavnici ne sumnjaju da će đaci i u nastavku školovanja biti veoma uspješni.

Društvo