Menu

Get Socialize

Učenici Tehničke škole Gradiška pridružili se akciji dobrovoljnog darivanja krvi

15.11.2019 475 20 Nema komentara

Description

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi, koju je organizovala Gradska organizacija Crvenog krsta Gradiška, a u kojoj učestvuju gradiški srednjoškolci nastavila se i danas sa učenicima Tehničke škole. Otkrili su šta ih je ponukalo da se pridruže ovoj akciji.

„Pružila mi se prilika da učnim dobro djelo i pomislio sam „zašto da ne“. Nije uopšte strapno i svima bih preporučio“, rekao je Edin Cimirotić, učenik Tehničke škole Gradiška.

Prethodna dva dana krv su darovali učenici Gimnazije i Srednje stručne i tehničke škole i u gradiškoj Službi za transfuziju navode da su prikupljene značajne doze krvi. Ovom prilikom istaknuto je koje uslove osoba mora da ispuni kako bi mogla da daruje ovu dragocjenu tečnost.

„Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina. Osoba mora biti potpuno zdrava. Ne smije konzumirati lijekove. Ovdje provjerimo hemoglobin, pritisak i to sve mora biti uredno. Muškarci mogu da daju na svaka tri mjeseca, dok žene na svaka četiri. Krv je iskoristiva svega 35 dana, od dana uzimanja“, objasnila je dr Tatjana Milešević Babić, specijalista transfuziologije.

Cilj akcije, pored stvaranja novih zaliha krvi, jeste podizanje svijesti kod mladih ljudi o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!