Menu

Get Socialize

Uskoro daljinsko očitavanje potrošnje vode u pilot zoni Gradiške

27.10.2020 757 25 Nema komentara

Description

Na području Gradiške započela je implementacija pilot projekta koji podrazumijeva uspostavljanje sistema za daljinsko očitavanje potrošnje vode kod krajnjih korisnika. Ranije su ugovor o realizaciji ovog prvog projekta u BiH potpisali kompanija „Mtel” I gradiško preduzeće „Vodovod“.

U pilot zoni, naselju kod Stočne pijace, u toku je ugradnja savremenih ultrazvučnih  vodomjera sa senzorom koji detektuje određene smetnje u sistemu. Biće potrebno postaviti 412 vodomjera.

“Osim potrošnje, vodomjeri alarmiraju I u slučaju nepredviđenih situacija na sistemu, kako bismo na vrijeme sanirali fizičke gubitke, I upozorili krajnjeg korisnika ako se na njegovim instalacijama dešavaju neki problemi”, pojašnjava Sandro Zeničanin, direktor Vodovoda I dodaje da je izgrađena infratsruktura putem kompanije MTEL, koja će omogućiti da se svi podaci prenose u računovodstveni centar Vodovoda, bez fizičkog obilaska terena.

Kroz implementaciju ovog projekta predviđena je i izrada nove web starnice Vodovoda sa web platformom, putem koje će korisnici svakodnevno moći kontrolisati  potrošnju vode.

„Želimo da ovaj sistem obezbijedimo na što širem gradskom području“, naglašava Zeničanin i dodaje da je komunalno preduzeće, u potrazi za donatorskim sredstvima, već apliciralo prema mnogim međunarodnim institucijama. „Želimo nakon automatizacije sistema, koju smo obezbijedili u proteklom periodu, preći na potpunu digitalizaciju i siguran sam da ćemo to i uraditi“, uvjeren je Zeničanin.

U Vodovodu ističu da će novi vodomjeri u pomenutom naselju biti postavljeni u narednih nekoliko dana i da krajnji korisnici nemaju nikave troškove prilikom njihove ugradnje.

Uncategorized