Menu

Get Socialize

Vaskrs, praznik nad praznicima

16.04.2020 599 13 Nema komentara

Description

Pravoslavni vijernici u nedjelju, 19. aprila proslaviće Vaskrs, najveći i najradosniji hrišćanski praznik u godini, dan kada je Isus Hristos pobijedio smrt.

Vjeruje se da je Isus svojim vaskrsenjem ljudima otvorio put u vječni život.
Vaskrs se smatra najsvečanijim praznikom u godini – praznikom nad praznicima. Vaskrsu prethodi časni post, a u nekim krajevima na Veliki petak pravoslavni hrišćani uzdržavaju se od bilo kakve hrane. “Porodica je crkva u malom, a Vaskrs i jeste porodični praznik, kada se porodica okuplja I proslavlja ovaj svečani praznik”, ističe arhijerejski namjesnik gradiški protojerej stavrofor Gojko Slijepčević. Imajući u vidu vanrednu situaciju, uzrokovanu planetarnim problemom, širenjem virusa korona, i u gradiškom namjesništvu provode sve mjere prevencije u vjerskim objektima. Čestitajući pravoslavnim vjernicima vaskršnje praznike, arhijerejski namjesnik poziva vijernike da Vaskrs proslave na dostojanstven način u skladu sa preporukama nadležnih institucija.
 U narodu je običaj da se za Vaskrs farbaju jaja koja predstavljaju simbol očiglednosti vaskrsenja i nastajanja života iz mrtvila. Prvo vaskršnje jaje čuva se godinu dana i naziva se čuvarkućom.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!