Menu

Get Socialize

Vaso Nežić prvi doplivao do Časnog krsta

20.01.2020 498 21 Nema komentara

Description

Vaso Nežić, dvadesetčetvorogodišnji policajac iz Gradiške, prvi je u nedjelju doplivao do Časnog krsta. Plivanje je organizovalo arhijerejsko namjesništvo Srpske pravoslavne crkve u Gradišci povodom praznika Bogojavljenja.

„Treću godinu za redom učestvujem i izgleda je bila treća sreća. Mnogo mi znači što sam ove godine prvi doplivao do Časnog krsta i, ako Bog da, plivaću i sljedeće godine“, rekao je Nežić.

„Ove godine je bilo prisutno mnogo vjernika i radosni smo što je učestvovalo 33 plivača. Ovom prilikom, u svoje i ime bratstva hrama Pokrova Presvete Bogorodice, želim da čestitam pobjedniku današnje svečanosti a i svim učesnicima“, naveo je Gojko Slijepčević, arhijerejski namjesnik gradiški.

Slijepčević je podsjetio da je 2018. godine obnovljena tradicija bogojavljenskog plivanja u Gradišci, nakon dugih 77 godina.

Ovogodišnjeg pobjednika darivao je prvi čovjek Gradiške tradicionalnim zlatnikom sa likom rođenja Hristovog.

„Ponosni smo na ove mlade ljude i zahvalni smo im što su odvažili na ovaj hrabri čin kojim njegujemo tradiciju Srpske pravoslavne crkve. Gradska uprava će nastaviti da podržava aktivnosti poput ove na prostoru Gradiške, jer želimo da sačuvamo svoj identitet i običaje, koji garantuju naš opstanak na ovim prostorima“, istakao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Plivanju za Časni krst prethodile su Sveta liturgija u hramu Pokrova Presvete Bogorodice, bogojavljenska litija, te veliko osvećenje bogojavljenske vodice.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!