Menu

Get Socialize

Veće interesovanje đaka za tehnička zanimanja, nego za gimnaziju

26.06.2018 399 14 Nema komentara

Description

U srednjim školama u Republici Srpskoj završen je junski upisni rok i objavljeni su rezultati upisa. U Tehničkoj školi u Gradišci popunjeno je svih sedam odjeljenja, i slobodnog mjesta više nema.

„Imali smo viška čak 24 učenika, pa smo u Ministarstvo prosvjete i kulture RS uputili zahtjev za proširenje odjeljenja varioca i tapetara-dekoratera sa 24 na 28 učenika, jer su to tražena zanimanja na tržištu rada“, istakao je Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška.

Tehnička škola obrazuje tehničare informacionih tehnologija, tehničare mehatronike, tehničare CNC tehnologija, tehničare za obradu drveta, tapetare-dekoratere,  varioce, automehaničare i obrađivače metala rezanjem.

„I ove godine najveće zanimanje vladalo je za  tehničare informacionih i CNC tehnologija. Dobar interes bio je i za tehničare mehatronike“, naveo je Tomić.

U gradiškoj Gimnaziji učenici su mogli birati između tri smjera: opšteg, društveno – jezičkog, i informatičko – računarskog. U ovu školu u prvom upisnom roku upisala se polovina od planiranih 96 učenika.

„Ukupno 48 učenika se upisalo u junskom upisnom roku, i to 28 u opšti smjer, 12 u društveno – jezički, i osam učenika u informatičko – računarski smjer. Još jako puno mjesta je ostalo. Nažalost, tendencija je da se upisuju tehnička i trogodišnja zanimanja, tako da interes za gimnaziju opada. Djeca žele da nakon završene škole odu u EU, a nama će ovdje ostati prazni prostori“, naglasila je Vesna Krunić, direktor Gimnazije Gradiška.

Učenici koji se nisu upisali u srednju školu moći će to učiniti u drugom upisnom roku, koji počinje od ponedjeljka, 2. jula.

 

Društvo