Menu

Get Socialize

Većina gradiških srednjoškolaca odabrala vjeronauku

10.09.2018 368 10 Nema komentara

Description

Naime, prema odluci Vlade RS i Ministarstva prosvjete i kulture , vjeronauka je od tekuće školske godine uvrštena u nastavni plan i program za učenike prvih razreda srednjih škola u Srpskoj.  Kao druga opcija đacima je ponuđen predmet kultura religije. Tako je prošle sedmice u školama provedena anketa putem koje su se učenici, uz saglasnost roditelja, izjasnili koji predmet žele da uče.

U gradiškoj Gimnaziji veći broj učenika prvog razreda izabrao je vjeronauku.

„Imamo 61 učenika u prvom razredu, i njih 37 se izjasnilo za vjeronauku, a 22 za kulturu religije, dok se dvoje još nije izjasnilo. Očekujemo da ćemo uskoro imati više informacija. Uglavnom, sveštenik je dolazio, a nastavni plan i program su pripremljeni.  Učenici koji su se odlučili za vjeronauku učiće je do kraja školovanja, a oni koji su izabrali kulturu religije u trećoj i četvrtoj godini učiće etiku“, navela je Slobodanka Gajić, pomoćnik direktora Gimnazije Gradiška.

Svih 168 učenika prvog razreda Tehničke škole u Gradišci izučavaće vjeronauku. Nastava je počela, a pojedina odjeljenja već su imala prvi čas.

„Nakon analize anketa 95% učenika se odlučilo za vjeronauku, a njih sedam je željelo kulturu religije. Međutim, za tako mali broj učenika nemoguće je držati časove, tako da su i ovi učenici prihvatili da uče vjeronauku. Imamo dvije vjeronauke, većinska je pravoslavna, a druga je islamska“, rekla je Snežana Kočić, pomoćnik direktora Tehničke škole Gradiška.

Časove vjeronauke, odnosno kulture religije učenici će imati jednom sedmično. O potrebnim udžbenicima đake će informisati vjeroučitelji i profesori.

Društvo