Menu

Get Socialize

Veliko srce Dragoslava Šinika

27.04.2020 2284 51 Nema komentara

Description

Vanredno stanje i mjere koje su na snazi posebno teško padaju roditeljima bolesne djece. Ne toliko zbog izolacije, nego zbog nemogućnosti da obezbijede neophodne lijekove koja djeca moraju imati svakodnevno.

Širom BiH roditelji djece sa epilepsijom imaju problem u nabavci neophodnih lijekova. Na domaćem tržištu ističu da ih uglavnom nema, a kada ih obezbijede u susjednim zemljama, nemaju načina da dođu do njih.

Dragoslav Šinik iz Gradiške, predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima, nebrojeno puta se dokazao kao humanista. I ovog puta nije ostao nijem na brojne pozive nemoćnih roditelja iz cijele BiH.

„Danas je 29. dan kako se snalazimo. Angažovao sam brojne roditelje iz regiona koji su bili učesnici manifestacije „Mi smo dio vas“ u Gradišci. Oni kupuju lijekove u inostranstvu, a mi smo organizovali punktove u Srbiji, Hrvatskoj, Ljubljani i Beču. Hvala vozačima koji nam izađu u suret i dovezu lijekove“, ističe Dragoslav Šinik i dodaje da zatim dio lijekova razvozi sam, a dio brzom poštom lijekove dostave na adrese. „Nikom nije lijek naplaćen niti je naplaćena usluga dostave“, naglašava.

Pojašnjava da jedan od lijekova za epilepsiju u RS koristi 160 djece i kutija lijeka je dostatna za dva mjeseca. Probleme sa kojima se suočavaju roditelji djece kojima je neophodna terapija, i on sam u svakodnevnoj trci da lijek obezbijedi na vrijeme, upoznao je na sastanku resornog ministra zdravlja i socijalne zaštite RS.

„Očekujemo razumijevanje ovih problema i imamo obećanje da će Ministarstvo tražiti mogućnosti uvoza neophodnih lijekova i obezbijediti da se mogu kupiti u našim apotekama“, dodaje Šinik.

Na kraju razgovora, Šinik žurno pakuje pošiljke sa lijekovima, koje je ranije dočekao na terminalima, i šalje ih brzom dostavom do majke Snježane u Banjaluku, Nadire u Travnik, Arine u Sarajevo, Vesne u Petrovo, u Goražde, Tuzlu, Bileću i gdje sve ne, u nadi da će roditelji uskoro mirnije čekati noć, znajući u kojoj apoteci mogu kupiti lijek za bolesno dijete.

Dok se to ne desi, Dragoslav poziva i druge humaniste koji mogu pomoći da se jave, kako bi lakše i brže obezbijedili lijekove bolesnoj djeci. Ponosno ističe da za proteklih 29 dana ni jedno dijete, čiji su ga roditelji zamolili za pomoć, nije ostalo uskraćeno za prijeko potreban lijek.

Novosti