Menu

Get Socialize

Veljko Čubrilović pogubljen prije 104 godine

02.02.2019 1342 24 Nema komentara

Description

Ove godine navršavaju se 104 godine od smrti Gradiščanina Veljka Čubrilovića. On je pogubljen 3. februara 1915. godine, u Sarajevu. Po austrougarskom zakonu, Čubrilović je zajedno sa Danilom Ilićem i Miškom Jovanovićem osuđen na smrtnu kaznu zbog učešća u organizaciji atentata na prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

„Veljko je obješen u 9 sati ujutru 3. februara 1915. godine, prvi kao najmanje grešan da ne gleda smrt ostalih, pošto je prvi primio oružje koje je prešlo preko Drine i proslijedio ga do svog kuma Miška Jovanovića u Tuzlu“ rekao je Bojan Vujčić, kustos i istoričar u Zavičajnom muzeju Gradiška.

Lik i djelo Veljka Ćubrilovića je od izrazite važniosti kao i njegove porodice koja je puno stradala u Prvom svjetskom ratu,a neki njeni članovi i u Drugom svjetskom ratu.

O Veljku i ostalim Čubrilovićima u Gradišci se malo zna. Zaostavštine ove porodice skoro da i nema,ali u Zavičajnom muzeju kažu da rade na tome da se to promijeni.

„Imali smo razgovore sa načelnikom opštine i sa značajnim ljudima iz porodice Čubrilović i u toku j realizacija projekta u narednih godinu dvije dana da se u Gradišci formira trg Veljka Čubrilovića i uradi statua u blizini porodične kuće Čubrilovića koja se nalazila u dvorištu zgrade četrnaestke“ kaže Bojan Vujčić, kustos i istoričar u Zavičajnom muzeju Gradiška.

U Zavičajnom muzeju je u decembru prošle godine  povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata otvorena izložba pod nazivom „Gradiška u velikom ratu 1914-1918”. Na izložbi su predstvaljeni najznačajni eksponati iz tog perioda među kojima su bile fotografije Veljka i njegove porodice,  te ikona i kandilo koji su pripadali porodici Čubrilović.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!