Menu

Get Socialize

Veljko Čubrilović- simbol stradanja srpskog naroda

03.02.2020 494 8 Nema komentara

Description

Na današnji dan prije 105 godina umro je Gradiščanin Veljko Čuvbirlović. Njemu u čast u posljednje vijeme posvećene su brojne aktivnosti kao što je izgradnja trga.

Bojan Vujčić, istoričar kaže da će statua na ovom trgu biti postavljena u maju mjesecu, te da pojedini i ne znaju ko je bio Veljko Čubrilović.

„On je prvi obješen nakon Sarajevskog procesa 3. februara 1915. godine. On predstavlja simbol stradanja srpskog naroda, jedno učeno lice, učitelj koji je napustio dalje školovanje da bi pomogao svojoj braći i sestrama koji će kasnije postati eminentni stručnjaci iz raznih oblasti. Kada je nastradao imao je 29 godina“ rekao je Vujčić.

Osim ovog trga snima se i dokumentarno igrani film posvećen Veljku Čubriloviću, takođe postoji i inicijativa da postoji i Ulica Veljka Čubrilovića,  ne Braće Čubrilovića.

„U kontaku smo sa unukama Veljka Čubrilovića, dobili smo trgovačku knjigu Jove Čubrilovića, te smo skenirali mnoge fotografije koje će se pojaviti u filmu“kaže Bojan Vujičić i dodaje da se završetak radova na trgu i premijera filma očekuje u junu mjesecu ove godine.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!