Menu

Get Socialize

Visoke kazne za pušenje u zatvorenim javnim prostorijama

07.12.2017 493 21 Nema komentara

Description

Pušenje u zatvorenim javnim mjestima uskoro bi moglo biti zabranjeno u RS. Predviđeno je to Nacrtom zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje u RS, koji bi se uskoro trebao naći pred poslanicima u Narodnoj skupštini.

Tako pušenje u kafićima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima neće biti dozvoljeno, a za sve one koji ne budu poštovali propise zakon predviđa visoke kazne. Novčanom kaznom od 1000 do 6 000 KM kazniće se vlasnik ako u svom ugostiteljskom objektu dozvoli pušenje duvana i duvanskih proizvoda. Konobari bi, za isti prekršaj, morali da plate do 3000 maraka, a gost koji zapali cigaretu u javnoj zatvorenoj prostoriji platiće od 200 do 600 maraka.

Kaznom od 1000 KM do 3000 KM biće kažnjeno pravno lice ako postavi pepeljare u prostoru na kojem je  pušenje zabranjeno, ili ako prostoriju za pušenje odredi suprotno ovom zakonu i pravilniku o uslovima za određivanje posebne prostorije za pušenje. Za ovaj prekršaj odgovorno lice u pravnom licu, odnosno preduzetnik, platiće kaznu od 200 KM do 600 KM. Nacrtom pomenutog Zakona, objavljenom na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, predviđene su sankcije i za sve one koji se ne pridržavaju pravila kada su u pitanju proizvodnja, prodaja, uvoz, i stavljanje u promet duvana i ostalih proizvoda za pušenje. Za prekršaje u ovim oblastima kazne dostižu i do 15 000 KM.

U republičkom Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite kažu da zakon ima za cilj unapređenje zdravlja stanovništva na ovim prostorima.

„Usvajanje ovog zakona predstavlja jednu od mjera smanjenja štetnih djelovanja duvanskih proizvoda po zdravlje ljudi. Cilj je podizanje svijesti i promjena ponašanja u praksi u vezi sa konzumiranjem duvana. Očekivani efekti primjene zakona su smanjenje broja pušača, kao i broja mladih koji puše, te manja izloženost nepušača štetnostima duvanskog dima“, istakla je Jelena Vujić, portparol Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Na najavljeni Zakon ugostitelji su burno reagovali. Smatraju da ovakva riješenja nisu adekvatna, te da ovu oblast treba drugačije urediti. Kazne su ih posebno zaprepastile.

„Ako se Zakon usvoji izazvaće velike probleme ugostiteljima i doći će do nezadovoljstva mušterija. U redu je to ako su objekti veći pa postoje odvojene prostorije za pušače, ali u malim kafićima to nema smisla. Trebalo bi kategorisati lokale i u skladu s tim napraviti pravilnike“, naglašava Miroslav Vuković, vlasnik kafane „Staro mjesto“ Gradiška.

Pitali smo i građane Gradiške kakav je njihov stav o najavljenoj zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorijama.

„Podržavam taj zakon. Nepušač sam i smeta mi dim. Samo su kazne prevelike“, „Katastrofa, to je diskriminacija nas pušača“, „Ja pušim, ali podržavam zakon“, odgovaraju Gradiščani.

Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje i Nacrt prateće Strategije, po usvajanju u Narodnoj skupštini RS, biće upućeni u javnu raspravu, nakon čega će se naći u formi Prijedloga.

Društvo