Menu

Get Socialize

Voćari spremno dočekuju ruske inspektore

04.07.2018 690 11 Nema komentara

Description

Ruski fitosanitarni inspektori uskoro će da posjete proizvođače voća u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Voćari se nadaju da će sve proteći u najboljem redu i da će ponovo dobiti dozvolu za izvoz svojih proizvoda na rusko tržište. Inače će gubici biti veliki, ističe prvi voćar RS Dragoja Dojčinović.

„Mi ćemo spremno dočekati ruske inspektore. Smatramo da ispunjavamo sve uslove koje od nas zahtjevaju fitosaniratne inspekcije i BiH i Rusije. I hladnjačari i otkupljivači, kao i institucije su ispunile sve što trebaju“, istakao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Rusija je 22. januara po drugi put zabranila uvoz voća iz BiH. Ipak, nedavno su odlučili da Bosni i Hercegovini daju još jednu šansu. Najavili su da će ovoga puta obići pojedinačne proizvođače voća, kako bi se uvjerili u ispravnost i kvalitet proizvoda. Dojčinović smatra da je ovo posljednja šansa za domaće proizvode da se ponovo vrate na rusko tržište.

„Upozorio bih i proizvođače i institucije da poštuju sve propise, jer je to u interesu svih nas. Najavljeno je da će inspektori doći kod pojedinih proizvođača koji imaju ugovore sa otkupljivačima“, kazao je Dojčinović.

Voćari kažu da će ruskim inspektorima moći pokazati dobar rod i kvalitet voća. Trenutne vremenske prilike, bez velikih vrućina i sa čestom kišom, itekako pogoduju voćnjacima. Ukoliko do početka berbe ne bude leda i velike suše proizvođači očekuju da će ovogogodišnji prinosi voća biti prilično visoki.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!