Menu

Get Socialize

Voćari uvode sistem za orošavanje

13.04.2018 908 42 Nema komentara

Description

Zbog teških proizvodnih godina, borbe sa sušom i kasnim mrazevima, voćari u potkozarskim selima sve više razmišljaju o uvođenju sistema za orošavanje u voćnjacima. Na ovaj korak odlučio se i Mirko Bjelovuk, voćar iz gradiškog sela Jablanica.

Izgradnju sistema za orošavanje u zasadu jabuke počeo je u jesen prošle godine. Prvo je trebalo napraviti akumulaciju. -Prvi uslov je dovoljna količine vode. Ja sam postavio 44 orošivača u zasadu, što mislim da će biti dovoljno da se navodnjava i da nas spasi od kasnih mrazeva- rekao je Bjelovuk.

U izgradnji sistema, Bjelovuk kaže da mu je pomogla opština Gradiška, davanjem beskamatnog kredita, a dobio je i podsticaj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Sistem za orošavanje u voćnjake se uvodi zbog navodnjavanja, a važan je i u zaštiti od kasnih mrazeva. Bjelovuk je radove skoro završio i ubrzo će sistem biti u funkciji. Voće proizvodi na 2,3 hektara. Skoro pola je pod kruškom, a ostatak su jabuke. Ove godine očekuje oko trideset tona kruške i pedeset tona jabuke.

Novosti