Menu

Get Socialize

Voćarima smanjeni podsticaji

12.01.2018 2503 94 Nema komentara

Description

Voćarima u Republici Srpskoj, nova godina je donijela nove brige. Kažu da su im umanjeni podsticaji za voćarsku proizvodnju u prošloj godini.

Informacija o smanjenju zabrinula je i proizvođača Nikolu Vukotu iz Trebovljana kod Gradiške, koji pod voćem ima šest hektara. -Ako je tačno da je premija za proizvedeno i prodano voće 5 posto, to je katastrofalno- rekao je Vukota. Proizvođačima voća nije samo ova stavka umanjena. -Umanjeno nam je za protivgradne mreže sa 50 na 20 posto, a i za sisteme za navodnjavanje i boks palete- rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kažu da još uvijek nije obračunata premija za proizvedeno i prodano voće. A za protivgradne mreže u Pravilniku o podsticajima za prošlu godinu stajala je odrednica do 50 odsto od uloženih sredstava. -Voćari su tražili da se subvencionišu i boks palete i sistemi za zaštitu od mraza. Povećan je broj korisnika i smanjene subvencije- rekao je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Podsticaji za prošlu godinu voćarima bi trebali biti isplaćeni do kraja februara. To iščekuju i u republičkom Udruženju voćara, u kojem ne kriju nezadovoljstvo zbog smanjenja. Kažu da zbog manjih podsticaja i vremenskih nepogoda sve više voćara diže ruke od proizvodnje.

Novosti