Menu

Get Socialize

Za krađu struje novčane i zatvorske kazne

25.01.2018 2992 107 Nema komentara

Description

Krađa električne energije se tretira kao krivično djelo, ali uprkos tome svakodnevno se dešava. Takvih slučajeva ima i u Gradišci, što potvrđuju u RJ „Elektrodistribucija“.

-Naši kontrolori su u prošloj godini evidentirali 26 krađa električne energije. Borimo se stalno protiv te pojave. Ima i povratnika u ta krivična djela- rekao je Zoran Kuzmanović, direktor RJ „Elektrodistribucija“ Gradiška.

Prema Krivičnom zakonu Republike Srpske, koji je stupio na snagu polovinom prošle godine, utvrđene su novčane i zatvorske kazne za krađu struje, čak do pet godina. Cilj je da krađa svede na minimum.

A ako se na terenu utvrdi ovo djelo ide se u dva pravca. -Jedan je da „Elektrodistribucija“ po važećim propisima obračunava iznos neovlašteno preuzete električne energije i to pokušavamo naplatiti. A drugi je posredstvom policije i pravosudnih organa. Po važećem Zakonu kazne zatvora za krađu su od šest mjeseci do pet godina. U prošloj godini smo imali novčane kazne od 100 do 8 000 maraka za potrošače, zavisno od učinjenog prekršaja- rekao je Kuzmanović.

Polovinu ukradene električne energije u prošloj godini, oko 15 000 konvertibilnih maraka, u gradiškoj „Elektrodistribuciji“ uspjeli su naplatiti. Ostatak se rješava sudskim putem.

U rukovodstvu „Elektrodistribucije“ u Gradišci ističu da je veliki broj potrošača savjestan i redovno izmiruje račune. Kažu da, uz podršku lokalne uprave, socijalnim slučajevima izlaze u susret na različite načine, kako im ne bi prekidali isporuku električne energije.

Novosti