Menu

Get Socialize

Za sada bez zabilježene pojave trihineloze u Gradišci

14.12.2017 325 18 Nema komentara

Description

U toku ovogodišnje sezone svinjokolja na području Gradiške nije bilo registrovanih slučajeva trihineloze, ističu veterinari.  Podsjećaju građane da je kontrola svinjskog mesa obavezna, jer konzumiranje mesa zaraženog trinihinelom može ozbiljno ugroziti zdravlje ljudi.

„Za sada nismo imali registrovanu pojavu trihineloze ni kod divljih ni kod domaćih svinja. Doduše, nije mnogo uzoraka pregledano, može se čak reći da je bilo manje nego prethodnih godina“, ističe Boris Kukolj, specijalista veterinarske medicine.

U ovoj veterinarskoj ambulanti pregled mesa vrši se svaki dan, a rezultati su poznati za oko tri sata. Ukoliko se utvrdi da je meso zaraženo, postupak je sljedeći.

„Ambulanta koja je našla pozitivan uzorak obaviještava o tome opštinsku inspekciju. Oni odlaze u domaćinstvo gdje je pronađen uzorak, uzimaju dodatne uzorke i šalju na super analize u Veterinarski institut „Dr Vaso Butozan“ u Banjaluku. Ako nalaz bude potvrđen, veterinarska inspekcija vrši uništavanje zaraženog mesa spaljivanjem. A za pomenuto domaćinstvo propisuje se obavezan pregled sa sve svinje“, objašnjava Kukolj.

Prošle godine na području opštine trihineloza je registrovana kod mesa divlje svinje. Zaraženih domaćih svinja, a ni ljudi nije bilo. Sezona svinjokolja trajaće do Božića, te veterinari još jednom apeluju na građane da budu savjesni i pregledaju mesu, kako bi spriječili neželjene posljedice.

Društvo