Menu

Get Socialize

Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti u toku januara

21.02.2018 513 28 Nema komentara

Description

Stanje bezbjednosti u toku januara na području koje pokriva Policijska uprava Gradiška bilo je zadovoljavajuće. Rečeno je to na redovnoj konferenciji za medije, na kojoj su predstavljeni rezultati rada pripadnika policije u proteklom mjesecu.

„Bitno je napomenuti da nismo imali krivičnih djela koja izazivaju veću društvenu opasnost. Nije bilo smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama, kao ni narušavanja javnog reda i mira u većem obimu“, istakao je Miloš Brkić, načelnik PU Gradiška.

U januaru je došlo do smanjenja evidentiranih krivičnih djela, izvršilaca, kao i podnesenih izvještaja nadležnom tužilaštvu, rekao je načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Željko Puzić.

„Od ukupno evidentiranog 31 krivičnog djela, 27 krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, jedno krivično djelo je iz oblasti zloupotrebe opojnih droga,  jedno krivično djelo protiv bezbjednosti saobraćaja i dva krivična djela su iz oblasti privrednog kriminaliteta. Procenat ukupne rasvijetljenosti svih krivičnih djela je 83,87%, a rasvijetljenost krivičnih djela po NN iznosi 58,33%. Nije evidentiran nijedan maloljetni počinilac krivičnih djela“, kazao je Puzić.

Načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković istakao je da je u izvještajnom periodu evidentirano 11 narušavanja javnog reda i mira, što je manje za skoro 61 %, u odnosu na isti period prošle godine. Manji je i broj počinjenih prekršaja za oko 70%. Protiv 13 lica, među kojima su 3 povratnika i 1 maloljetnik, podneseno je osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdata su tri prekršajna naloga.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja u januaru su evidentirana ukupno 854 prekršaja, što je za oko 81 % više u odnosu na uporedni period, naveo je Trifković.

„Iz saobraćaja je isključeno 65 vozača, od toga 37 vozača je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, 22 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava i šest vozača je isključeno zbog ostalih razloga. Takođe, iz saobraćaja je isključeno i 29 vozila“, naglasio je Trifković.

Na području koje pokriva PU Gradiška, u januaru je evidentirano 46 saobraćajnih nezgoda. Jedno lice je zadobilo teške tjelesne povrede, a 21 lice lake tjelesne povrede.  Smrtno stradalih nije bilo.

Sa konferencije je poručeno da će pripadnici policije i u narednom periodu provoditi određene aktivnosti u cilju povećanja bezbjednosti u saobraćaju. Podsjećaju vozače da je do 15. aprila zakonski obavezno posjedovanje zimske opreme.

Društvo