Menu

Get Socialize

Zajedničkim kolom učesnika počeli “Dani dijaspore” u Dubravama

20.07.2019 694 40 Nema komentara

Description

Trodnevna manifestacija “Dani dijaspore” počela je nastupom kulturno-umjetničkih društava na stadionu Fudbalskog kluba “Dubrave” iz Dubrava. Pored domaćih društava sa područja Gradiške, nastupala su i društva iz Travnika, Tuzle, Lukavca, Gunje, Banja Luke… Na bini su pokazali svoja umijeća, svoje narodne nošnje i igre. Ali sve te raznolikosti nestale su u zajedničkom kolu, kojom su učesnici otvorili ovu kulturnu manifestaciju.

“Prvi put smo ovdje i osjećamo se predivno. Nadamo se daljoj saradnji sa KUD-om “Behari”. Veliku ulogu u životu kulturno-umjetničkih društava imaju ove saradnje, koje pružaju mogućnost mladima da se upoznaju sa tradicijom drugih nacionalnosti, da stvaraju poznanstva širom svijeta”, rekao je Armin Sakić, predsjednik KUD-a  “Dobošica” Lukavac.

Kulturno-umjetničko društvo “Behar” iz Dubrava organizuje manifestaciju “Dani dijaspore” već devetu godinu za redom i to sa jednim ciljem.

“Manifestaciju smo pokrenuli kako bismo okupili na jednom mjestu naše građane koji se nalaze u inostranstvu, kako bi se podsjetili svoje mladosti. Svi oni koji su nas posjetili, zadovoljni su sa programom. Želimo da pokažemo sve različitosti koje su zastupljene, što predstavlja našu prednost”, naveo je Ismet Raković, predsjednik KUD-a “Behar” Dubrave.

Zahvalnost za organizovanje ove manifestacije KUD-u “Behar” izrazio je gradonačelnik Gradiške, istakavši pri tom njen značaj.

“Ovdje imamo potvrdu da treba raditi sa mladim ljudima, prenositi na njih naše običaje i tradiciju, te ih na taj način sačuvati od zaborava”, rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

“Dani dijaspore” organizuju se u sklopu “Gradiškog ljeta”, a drugi i treći dan manifestacije rezervisani su za sportska dešavanja, u organizaciji Fudbalskog kluba “Dubrave”.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!