Menu

Get Socialize

Zanimljivim zadacima obogaćuju praktično znanje

31.12.2020 1753 90 Nema komentara

Description

Ni skraćeni časovi, uslovljeni epidemiološkom situacijom na našim prostorima, nisu umanjili interesovanje učenika Tehničke škole u Gradišci da na vrlo zanimljivim zadacima primijene stečeno teorijsko znanje.

Na jednom od časova praktične nastave, tehničari informacionih tehnologija pokazali su kako funkcionišu Programabilni logički kontroleri (PLC).

„Isprogramirali smo PLC za jedan kviz, koji radi na principu da se na ulaznim terminalima nalaze tasteri, kojima učesnici prijavljuju tačan odgovor. U određenom zadanom vremenskom intervalu, PLC analizira ulazne podatke, i na izlazu prikazuje svjetlosni signal za najbrži tim“, pojašnjava Mija Gončin, tehničar informacionih tehnologija.

Tokom praktične nastave, učenici imaju priliku formirati i rješenja koja gotovo svakodnevnu imaju priliku vidjeti u svijetu koji nas okružuje.  „U ovoj vježbi smo upotrijebili arduino za upravljanje monohromatskim displejom, naučili smo kako da pobudimo svaki piksel na displeju i na njemu pišemo poruke, tekstove, obavještenja“, priča Luka Zeljko, iz istog odjeljenja, dodajući da zadatak na kome su radili ima široku primjenu u marketingu i u drugim sferama.

„ Dio zadatka – hardverski, učenici su riješili na časovima praktične nastave, a drugi dio – softverski, smo riješili preko platforme za onlajn nastavu“, zaključuje profesor Zdravko Perić.

Praktična nastava postala je sinonim za Tehničku školu u Gradišci. U svim zanimanjima koja ova škola obrazuje, učenici imaju priliku na vrlo sadržajan i kvalitetan način stečeno teorijsko znanje primijeniti u praksi. Osim kvalitetnog nastavnog kadra, škola je obezbijedila neophodne mašine i uređaje na kojima učenici obavljaju praktično sposobljavanje. Zbog toga ne čudi što mnogi maturanti, po završetku školovanja, ubrzo pronađu posao u struci i ili kao vrlo uspješni studenti osvajaju nova znanja.

Uncategorized