Menu

Get Socialize

Zaštita životne sredine od ključne važnosti

05.06.2018 477 17 Nema komentara

Description

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se 5. juna, s ciljem skretanja pažnje javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Do zagađenja prirode dolazi na različite načine, a ključan je ljudski faktor. Najčešće aktivnosti čovjeka koje dovode do zagađenja životne sredine su zagađivanje zraka tehnološkim procesima u fabrikama, saobraćaju i poljoprivredi, zagađivanje vode različitim materijama, uništavanje prirodnih bogatstava, te nesavjesno odlaganje otpada, koje je vrlo česta pojava.

Građani Gradiške svjesni su važnosti očuvanja životne sredine. Smatraju da je Gradiška prilično čist grad, i da je smeća sve manje, ali, dodaju, uvijek može bolje.

„Gradiška je dosta čista. Mislim da svi trebamo dati svoj doprinos da bismo očuvali životnu sredinu“, „Pravilno odlažem smeće i brinem o prirodi“, pričaju anketirani Gradiščani.

Značajan doprinos u očuvanju i njegovanju životne sredine u opštini Gradiška daje i Komunalno preduzeće „Gradska čistoća“. Posebnu pažnju u posljednje vrijeme posvećuju uređenju Gradskog parka i drugih parkovskih površina, kako bi građani mogli slobodno vrijeme provoditi u prijatnom prirodnom ambijentu.

Važna djelatnost „Gradske čistoće“ svakako je odvoz smeća. Oko 80%  teritorije opštine Gradiška pokriveno je organizovanim odvozom komunalnog otpada, a plan je da se ubuduće taj procenat poveća. Direktor preduzeća Željko Bilbija kaže da je „Gradska čistoća“  u prethodnom periodu očistila nekoliko divljih deponija na području opštine, ali, ističe, nije rijetkost da se pojave nove. Ipak, smatra da svijest građana polako raste i da će Gradiška biti svake godine sve uređenija opština.

U „Gradskoj čistoći“  podsjećaju da je plastika najveći zagađivač prirode, te apeluju na građane da posebno paze prilikom odlaganja smeća ove vrste.

„Plastične vrećice su veliki problem. Neke trgovine su počele naplaćivati vrećice, što nije loša ideja, jer je neadekvatno odlaganje plastike učestala pojava. Pohvalio bih učenike osnovnih škola koji skupljaju smeće i brinu o životnoj sredini. Važno je da recikliramo proizvode, i da građani razvrstavaju otpad prilikom odlaganja“, rekao je Bilbija.

Kako bi očuvanje životne sredine podigli na viši nivo „Gradska čistoća“ u Gradšci planira postaviti i nekoliko reciklažnih ostrva, te nabaviti novo vozilo za odvoz otpada iz ovih kontejnera.

„Namjera je prvenstveno da to postavimo blizu zgrada gdje ima više penzionera, i ako oni budu koristili ove usluge mi ćemo im zauzvrat kositi travu oko zgrade, saditi cvijeće, itd. Reciklažna ostrva bila bi od velike koristi za našu opštinu“, naglasio je Bilbija.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 5. maj Svjetskim danom zaštite životne sredine na Konferenciji u Stokholmu 1972. godine. Na konferenciji se okupilo 113 država, koje su priredile zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine. Donesen je tada Program koji je nazvan UNEP, odnosno Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu.

Društvo