Menu

Get Socialize

Zavičajni muzej u Gradišci obilježava 50 godina postojanja

18.09.2020 236 12 Nema komentara

Description

19. septembra, sada već daleke, 1970. godine Stalnom muzejskom postavkom pod nazivom „Putevi pobjede“, na prostoru tadašnje opštine Bosanska Gradiška, otpočela je muzejska djelatnost.Najveći dio izložbe, koju je svečano otvorio tadašnji predsjednik Skupštine BiH Džemal Bijedić, bio je posvećen revolucionarnoj prošlosti Potkozarja i Lijevča Polja.

Tokom svog postojanja, Muzej se selio tri puta i promijenio četiri zgrade. Nakon odluke o osnivanju Javne ustanove Zavičajni muzej 2003. godine, dvije godine kasnije ulaskom u prostorije starog hotela Kajzer, gdje Muzej i danas djeluje,  stvoreni su uslovi da se osnivačka izložba gradiškog muzeja „Putevi pobjede“ ponovo postavi na uvid javnosti. Istoričar Bojan Vujčić , koji je povodom ovog značajnog jubileja pripremio monografiju, podsjetio je da je prvi direkor Muzeja bio Mirko Kragulj. „Nemjerljiv doptrinos u arheološkim istraživanjima na ovom području dao je direktor i arheolog Milan Đurđević“, naglasio je Vujčić.

„Pored brojnih izložbi, knjiga, kataloga i drugih sadržaja, mnoge projekte posljednjih godina usmjerili smo u oživljavanje znamenitih ličnosti i mjesta zbog kojih je Gradiška nekada sa poštovanjem nosila epitet Malog Beograda“, poput Trga Čubrilovića, prote Dušana Subotića, Dijane Budisavljević…“ ističe direktor Muzeja Bojan Vujinović.

Gradska uprava, ali i druge institucije i ustanove značajno podržavaju rad Zavičajnog muzeja. Gradonačelnik Zoran Adžić naglašava da su inicijative, koje dolaze iz Zavičajnog muzeja, vodilja mnogih projekata u oblasti infrastrkturnog uređenja Gradiške.

U želji da muzejsku djelatnost približe publici, posebno mlađim generacijama, kroz muzejske radionice djeca su gotovo stalni posjetioci i učesnici brojnih aktivnosti koje ova ustanova organizuje.

U Muzeju se nadaju da bi iduće godine mogla otpočeti obnova Vijećnice , te radovi na temeljima srednjovjekovnog manastira Karanovac. Najavljuju i niz drugih aktivnsoti koje će promovisati bogatu kulturno-istorijsku baštinu ovog područja.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!