Menu

Get Socialize

Završen kurs za operatere na CNC mašinama za obradu metala

22.08.2019 695 17 Nema komentara

Description

Završen je kurs za osposobljavanje operatera na CNC mašinama  za obradu metala, koji je organizovan u Tehničkoj školi u Gradišci.

Obuku, u trajanju od šest mjeseci, pohađalo je 20 polaznika i oni su, kako kažu, zadovoljni stečenim znanjem.

„Veliko je znanje koje smo stekli, a na nama je na koji način ćemo ga primjenjivati. Zadovoljan sam i uživao sam u cijelom procesu učenja“, rekao je Dragan Bunjevac, jedan od polaznika.

Šest mašinskih inženjera, profesora Tehničke škole, bilo je uključeno u ovaj kurs, koji je sačinjen od 250 časova podijeljenih u tri dijela.

„Jedna trećina je bio teorijski dio u okviru kojeg su kandidati učili osnovne stvari iz mašinstva. Drugi dio je obuka iz programiranja, to jeste ISO programiranje i učenje G-koda i treći je, najvažniji dio, rad na samoj CNC mašini“, objasnio je Dejan Lazić, profesor opštih mašinskih predmeta.

Polaznici su imali priliku da rade na tri metodologije koje su trenutno zastupljene u CNC tehnologiji.

„Radeći na CNC trenažerima, u sklopu teoretskog dijela programiranja, imali su priliku da se susretnu sa simensovim komandama. A na CNC mašinama su se susreli sa fanuc-om i heidenheim-om. Takođe, 20 časova  obuke je posvećeno je radu na SolidWorks-u“, naveo je Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška.

Po završetku kursa, koji je organizovan u okviru programa za srednje stručno obrazovanje odraslih, polaznici će dobiti uvjerenje koje se upisuje u radničku knjižicu, a u gradiškoj Tehničkoj školi najavljuju novi kurs od septembra za osposobljavanje programera na CNC mašinama za obradu metala.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!