Menu

Get Socialize

Zemljotres se osjetio u Gradišci

25.05.2018 576 19 Nema komentara

Description

Juče u 15 časova i 40 minuta registrovan je zemljotres jačine 3,6 stepeni po Rihteru sa epicentrom na području Potkozarja, 21 kilometar sjeverozapadno od Banja Luke, na dubini od oko 2 kilometra. „Intenzitet je procjenjen na oko 5 stepeni Merkalijeve skale. Osim u Banja Luci, zemljotres se osjetio u Gradišci, Prijedoru i Čelincu“ kaže Vesna Šipka, seizmolog RHMZ RS.

Građani Gradiške koji su osjetili podrhtavanje tla kažu da se nisu mnogo uplašili, jer je kratko trajalo.

Osim što ga stanovništvo može osjetiti ovaj zemljotres ne može izazvati štete na objektima.Kada je riječ o ponašanju tokom potresa najvažnije je ukoliko je moguće da se izbjegne panika, jer zemljotres traje jako kratko i mnogo toga se ne može učiniti. „Što se tiče unutrašnjeg uređenja prostora, to je nešto što građani mogu da urade, da učvrste viseće predmete, jer u slučaju zemljotresa srednje jačine uglavnom padaju predmeti koji su okačeni. U slučaju katastrofalnog zemljotresa građani uglavnom stradaju od panike“ rekla je Vesna Šipka, seizmolog RHMZ RS.

Zemljotres ove jačine na području cijele RS i BiH dešava se nekoliko puta godišnje i to nije ništa neuobičajeno,navode iz Sektora za seizmologiju Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Društvo