Menu

Get Socialize

Zimska rezidba, je li rano?

16.01.2018 3941 111 Nema komentara

Description

Lijepo vrijeme u januaru, sa temperaturama i do 15 stepeni,  pojedini gradiški voćari iskoristili su za zimsku rezidbu.

Ovaj posao započeo je i Nikola Vukota, voćar iz sela Trebovljani, koji pod voćem ima šest hektara. -Možda nije vrijeme, ali nije ni zloba da se oreže. Klima se poremetila. Dolaskom velikog minusa možda bi bilo štete u zasadima zbog rane rezidbe- rekao je Vukota.

Ranu zimsku rezidbu, stručnjaci iz oblasti voćarstva ne spore. Ako vrijeme dozvoljava, voće se može orezivati. -Rezidba se može raditi tokom čitave zime. Trebamo voditi računa da temperature nisu niske i ne savjetujemo voćarima da rade rezidbu, ako su temperature ispod nule. Voćarimo koji imaju manje zasade, naročito koštičavog voća, savjetujemo da sačekaju sa rezidbom i urade je u februaru ili martu pred vegetaciju- kaže Bojana Šukalo, viši stručni saradnik za voćarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Gradiška.

-Posljedica od rane zimske rezidbe u voćnjacima može biti, ako bude minus 15 ili još niže temperature- rekla je Šukalo. Osim što se orezuju zasadi, voćari u januaru još uvijek prodaju  prošlogodišnje voće. Nabavljaju se pesticidi i đubrivo za prihranu, a priprema i mehanizacija za radove u proljeće.

Novosti