Menu

Get Socialize

Atelje „Dr Borislav Šokčević“ u spomen na istaknutog gradiškog ljekara

22.06.2021 567 53 Nema komentara

Description

Zavičajni muzej Gradiška organizuje dvodnevnu manifestaciju Atelje na otvorenom „Dr Borislav Šokčeviuć“. Ovo je četvrta godina kako se održava manifestacija u spomen na istaknutog sugrađanina pokojnog Borislava Šokčević, priznatog ljekara koji je i u drugim sferama društvenog i kulturnog života grada dao svoj doprinos.

Tokom dvodnevne manifestacije akademski slikari iz Gradiške i okoline stvaraju umjetnička djela, od čije će prodaje prihodi biti usmjereni na podizanje spomen biste Vasi Vidoviću, na mjestu gdje se nekada nalazila porodična kuća Vidovića, kod današanjeg preduzeća Šumarija.

U drugoj polovini XIX vijeka Vaso Vidović je bio jedan od najistaknutijih gradiških trgovaca i političara. On se ujedno može smatrati rodonačelnikom najpoznatije gradiške srpske porodice Čubrilović u drugoj polovini devetnaestog vijeka iz koje je poniklo nekoliko značajnih ličnosti naše nauke, kulture i politike.

Zainteresovani kupci će slike moći pogledati tokom održavanja Ateljea, a o terminu prodajne izložbe, koja će se takođe održati na platou iza Muzeja, građani će biti naknadno obaviješteni, poručuju iz gradiškog Muzeja. Dodaju da su tokom prethodne tri godine, sredstva prikupljena od prodaje umjetničkih djela, iskorišćena za izgradnju dječijeg igrališta u vrtiću „Cipelići“, obnovu Ljetne bine na obali Save i izgradnju Spomen-česme posvećene Diani Budisavljević.

Kultura