Menu

Get Socialize

Dan starih zanata u Gradišci

20.09.2017 1393 92 Nema komentara

Description

Prvi put u Gradišci organizovana je jednodnevna manifestacija „Dan starih zanata“.

Ispred Kulturnog centra okupile su se stare vrhunske zanatlije sa područja opštine Gradiška i  posjetiocima su pokazali kako se prave razne rukotvorine, te su izložilli prethodno izrađene predmete.
Rajko Bakić, kovač iz Kruškika, kaže da se, iako ima malo ovih zanatlija, ne može pohvaliti da ima posla, dok je Boško Despotović, kazandžija iz Kočićeva, zadovoljan. Posla ima i Dario Škorić iz Jazovca koji se bavi pravljenjem trnki za pčele. Kaže da ima redovne kupce,a njegove rukotvorine stižu i do Slovenije i Austrije. Svoj zanat predstavio je na ovoj manifestaciji.
Organizatori ove manifestacije zadovoljni su odzivom učesnika i posjetilaca. Kažu da je, između ostalog, cilj da se što veći broj ljudi upozna sa zaboravljenim zanatima. „Ovi zanati nestaju, pa tako ovim putem tražimo one ljude koji bi ih naslijedili i želimo da ove zanate približimo mladim ljudima“ rekao je Željko Blagojević, direktor Kulturnog centra Gradiška.
Ova jednodnevna manifestacija Dan starih zanata prvi put je organizovana u sklopu programa obilježavanja Gradiške jeseni.

Kultura