Menu

Get Socialize

Do sada ispaljeno 1014 protivgradnih raketa

13.08.2020 400 11 Nema komentara

Description

Zbog nestabilnog vremena u Protivgradnoj preventivi Republike Srpske ovih dana imaju pune ruke posla. Od početka sezone imali su 24 dana sa djestvima, te je ispaljeno 1014 protivgradnih raketa, što je mnogo više od prosjeka.

„Osmi mjesec je karakterističan, sva djestva su preko 60 raketa što nije malo. Najviše raketa je ispaljeno na području Banja Luke, Prijedora, Laktaša, Bijeljine, Brčkog. U Gradišci je bilo nešto manje svega je ispaljeno 49 raketa, ali napominjemo da smo tu radili sa prizemnim generatorima“ rekao je Tihomir Dejanović, direktor JP „Protivgradna preventiva RS“.

Za ovu sezonu nabavljeno je 1200 protivgradih raket, a od prošle godine je ostalo oko 1500. Međutim zbog nestabilnost vfemena  iz ovog preduzeća obratili su se resornom ministarstvu za nabavku kontingenta od 200 raketa kako bi izbjegli nedostatak raketa i nesmetano nastavili rad. Dejanović ističe da im je cilj prije svega da se zaštiti poljoprivredna proizvodnja,ali i ostala dobra.Nije bilo velikih posljedica do sada.

Pored velikog broja dana sa dejstvima Portivgradna preventiva je u stalnom procesu modernizacije. Osim mreže od 210 klasičnh protivgradnih stanica i prizemnih generatora na raspolaganju je i 65 automatskih stanica za ispaljivanje protivgradnih raketa.

Dejanović ističe da je ova godina karakteristična i po netačanim prognozama od strane hidrometeoroloških zavoda što je posljedica nestablinosti atmosfere. Iako je nezahvalno prognozirati  kaže da se za vikend očekuje promjena vremena sa većom količinom padavina i pojavom grmljavinske oblačnosti. On dodaje da je Protivgradna preventiva u stalnom dežurstvu  te da radarski prate oblačnosti i da su uvijek spremni da odgovore na sve procese koje priroda postavi.

Uncategorized