Menu

Get Socialize

Gost Književnog četvrtka prof. dr Miodrag Živanović

29.11.2019 865 12 Nema komentara

Description

Posljednjeg četvrtka novembra mjeseca Kulturni centar u Gradišci  ugostio je prof. dr Miodraga Živanovića, istaknutog člana akademske zajednice i dugogodišnjeg profesora na Filozofskom fakultetu u Banjaluci. Govorio je o društvenoj ulozi intelektualaca.

“Oni su uvijek, u svakom vremenu, tretirani kao poseban sloj društva. Neopravdano”, smatra Živanović. “Biti intelektualac znači imati viziju, a to je danas rijetkost. Današnji intelektualci znaju često odigrati nečasne uloge u različitim društvenim konfliktima i turbulencijama”, kaže prof. Živanović. Ističe da su osobine današnjih inteletualaca poltronstvo i konformizam. „Oni su najčešće pri vlastima, dobro prolaze u životu, a loše kao stvaraoci. To su ustvari poluintelektualci i predstavljaju kamen oko vrata svima koji život žele graditi prema ljudskim standardima, a ne prema vrijednostima politika, mišljenja je prof. Živanović . Zbog toga, poručuje, stvari treba mijenjati iz korijena, a to znači da je potrebno stvarati novi profil ljudi koji mogu i žele temeljne vrijednosti staviti u prvi plan.

„Kroz ovakve i slične programske sadržaje, Kulturni centar nastoji trasirati drugačiji put od onog kojim ide većina, u eri senzacionalnih vijesti koje nemaju akademski značaj, a koje su opteretile i glavu i srce svakog pojedinca“, ističe Željko Blagojević, direktor Kulturnog centra.

U programu književnog četvrtak učestvovao je i književnik Rado Dimitrijević.

Uncategorized