Menu

Get Socialize

Herojski čin vazduhoplovaca u Lijevču oživljen na filmskom platnu

08.04.2021 1292 55 Nema komentara

Description

Dokumenatrni film „Aprilski let“, autora Milana Pilipovića, koji govori o junačkom podvigu vazduhoplovaca Kraljevine Jugoslavije, promovisan je sinoć u Domu kulture „Srbija“ u Novoj Topoli.

Malo ko zna da su, nakon bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941, položaje Trećeg Rajha u Austriji i Mađarskoj, istog i sljedećeg dana, napali avioni vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije, koji su poletjeli sa improvizovanih aerodroma u Lijevču polju, Rovinama i Aleksandrovcu. U herojskom podvigu stradalo je sedam posada sa 21-nim pilotom, ali to, ističe autor, ipak nije pokolebalo duh Kraljevskog vazduhoplovstva.

„Priča je to o 40 pilota kraljevskog vazduhoplovstva koji su aprila 1941. godine iz Lijevča polja bombardovali položaje Trećeg rajha. Bili su veoma inferiorni u vojničkom smislu, ali superiorni u moralnom…Oni su odavde poslali snažnu poruku koja odjekuje i nakon 80 godina“, kaže autor filma.

Premijeri dokumentarnog filma Aprilski let prisustvo je i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je rekao da se o ovom događaju malo znalo i pričalo, zbog čega je veoma važan napor koji su autor filma “Aprilski let” i Grad Gradiška učinili da se to zabilježi i dokumentuje.

„Velika je čast za Novu Topolu što se jedna velelepna nacionalna akcija izvela baš iz Lijevča polja, kada su odvažni piloti, bombardujući ciljeve Trećeg Rajha, osvetili Beograd“, rekao je na premijeri ovog filma Marko Šukalo, pomoćnik generalnog sekretara Vlade Republike Srpske za pravne poslove.

Realizaciju ovog projekta podržalo je i Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi RS. Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu, poručila je da je veoma važno za kinematografiju Srpske  da ima što više dokumenatrnih filmova koji svjedoče o značajnim istorijskim događajima i ličnostima.

Dokumentarno – igrani film Aprilski let rađen je u proukciji Grada Gradiška i Zavičajnog muzeja. „Skinuta je prašina sa jednog hrabrog podviga vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije i Gradska uprava će uvijek podržati ovakve projekte“, poručuje gradonačelnik Zoran Adžić.

„Ovo je samo stepenica onog što želimo postići, da formiramo Muzej avijacije od aviona koje će nam pokloniti Muzej vazduhoplovstva u Beogradu. Za to nam treba podrška i Srbije i Srpske“, naglasio je producent filma Bojan Vujinović.

Od presudne važnosti tokom snimanja filma bili su dokumenti do kojih je tokom dugogodišnjeg istraživanja došao istoričar Aleksandar Ognjević iz Beograda. U jednoj od svojih knjiga „Ratni dnevnik“, detaljno je opisao šta se dešavalo tokom aprilskog rata. Dugi niz godina istraživao je istoriju dejstva i sudbinu 4. lovačkog i 8. bombarderskog puka koji su operisali sa ratnih aerodroma u Lijevču polju.

U Lijevču ipak nije nepoznata priča o Dragiši Milijeviću, kapetanu I klase, pilotu i komandiru 106. eskadrile. Poginuo je u bici znad Rovina 7. aprila 1941.„U Novoj Topoli postoji ulica Dragiše Milijevića“, otkriva Bojan Vujčić iz Zavičajnog muzeja i dodaje da će biti pokenuta inicijativa da se na mjestu gdje je postojala pista u Rovinama, postavi spomen ploča u čast hrabrih pilota.

Pored saradnika koji su učestvovali u snimanju filma, Premijeri “Aprilskog let” prisustvovao je i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Kultura