Menu

Get Socialize

Interventni otkup mesa trajaće do kraja oktobra

17.08.2020 625 10 Nema komentara

Description

Interventni otkup tovnih bikova i svinja u Republici Srpskoj počeo 3. avgusta. Farmer Milorad Cvjetković iz Rogolja kod Gradiške kaže da je ovim mjerama, koje je Vlada preduzela kako bi pomogla proizvodnom I prerađivačkom sektoru u vrijeme pandemije virusa korona, zadovoljan.

„Ovo nam mnogo znači, mada je otkup došao nešto kasnije, jer je dosta ljudi dalo bikove po veoma niskim cijenama na osnovu ove cijene što je Vlada sad formirala.Svake godine bi trebalo ovako da se uradi ako ima višak bikova ili svinja“ kaže Milorad Cvjetković, farmer iz Rogolja.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je 3 miliona KM za otkup 6 000 tovnih junadi i 10 000 tovnih svinja.Interventni otkup trajeće do kraja oktobra,a najniža cijena otkupa je 3,8KM žive vage za junad i 2,8 KM za svinje.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pokernula je interventni otkup kako bi se ublažile negativne posljedice pandemije virusa korona, jer je tržište nestabilno, a potražnja smanjena.Resorno ministarstvo slične mjere provodi I u povrtarskoj proizvodnj,te je dva miliona KM predviđeno za otkup tržišnih viškova povrća.

Uncategorized