Menu

Get Socialize

Na Bokovima obilježena 28. godišnjica odbrane Gradiške

08.08.2020 1100 19 Nema komentara

Description

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen obilježje u Bok Jankovcu, obilježena je 28. godišnjica od odbrane Gradiške od agresije susjedne Hrvatske, kada je život izgubilo 16 srpskih boraca.

Herojskog podviga srpskih junaka na Bokovima koji su stali u odbranu svog grada i šire teritorije prijestio se Bogdan Aleksić predsjednik Mjesne boračke organizacije Bok Jankovac.Kaže da je on učestvovao u toj borbi, te da su ničim izazvane hrvatske snage izvšile agresiju, te da su se morali braniti, da sačuvaju teritoriju.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić ovom prilikom je  rekao da sa ponosom možemo reći da je na ovom mjestu odbranjena Gradiška i Republika Srpska, hrabrom akcijom srpske vojske. „Njih 16 je ugradilo svoje živote u temelje RS i naša obaveza je da im odajemo počast i obilježavamo ovaj datum, ali i sa druge strane da razvijamo RS da vodimo računa o porodicama poginulih boraca i o boračkoj populaciji“, istako je Adžić.

Obilježavanju ovog značajnog datuma pored porodica poginulih boraca, predstavnika Gradske uprave i organizacija proteklih iz Odbrambeno otadžbinskog rata prisustvovao je pomoćnika ministra rada i boračko-invalidske zaštite Radomir Graonić.On je rekao da ovim obilježavanjem mi pokazujemo da žrtva poginulih boraca nije bila uzaluda i da znamo cijeniti sve one koji su ugradili živote u temelje RS.

Prije tačno 28 godina pripadnici jedinice Hrvatske vojske “Berbir bojna” u ranim jutarnjim časovima prešli su rijeku Savu 8. avgusta 1992. godine u mjestu Bokovi i napali srpske odbrambene položaje.Nakon žestokog okršaja i snažnog otpora napad je odbijen uz 16 žrtava na srpskoj strani.

Na spomenik srpskim borcima u Bok Jankovcu vijence su položile porodice poginulih boraca,predstavnici Vlade RS i lokalne vlasti, delegacije Gradske Boračke organizacije i SUBNOR-a, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, te predstavnici Mjesne boračke organizacije i Mjesne zajednice Bok Jankovac, Lake pješadijske brigade Gradiška, 16. Krajiške motorizovane brigade, 19. Srbobranske pješadijske brigade, te Udruženje ratnih vojnih invalida Gradiška, Udruženje veterana Odbrambeno otadžbinskog rata i predstavnici političkih partija.

Uncategorized