Menu

Get Socialize

Ne rizikujte sa organizovanjem privatnih druženja!

16.04.2021 1017 37 Nema komentara

Description

Umorni ste od nošenja maske, držanja distance, zabrane okupljanja…  Odlučujete, uprkos pandemiji korone, dati sebi oduška. Organizovaćete privatno druženje i pozvati uži krug prijatelja… Njih desetak… Možda i više. Poznato vam je da je na snazi zabrana privatnih okupljanja u grupama većim od 10 lica, ali vi ste ubijeđeni da vam policija, bez naloga, ne može zakucati na vrata stana, kuće ili vikendice… Jeste li u pravu?

„Jasan je zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije RS po kome su zabranjena privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica. Prema tome, ta lica čine krivično djelo – „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“, upozorava Bojan Škorić, načelnik Policijske uprave Gradiška.

Može li policija ući u privatni stan ili kuću bez naloga?

„Po Zakonu o krivičnom postupku, službeno lice, u ovom slučaju policijski službenik, može ući u tuđi stan i druge privatne prostorije, ako neposredno goni ili lišava slobode izvršioca krivičnog djela“, odgovara Škorić, a, u ovom slučaju, ta lica su izvršioci krivičnog djela. Nadalje, pojašnjava Škorić, policija može u stan ući bez naredbe i ako držaoci stana to žele. „Treći način, u konačnici, je da pribavimo naredbu Suda“, kažu u Policijskoj upravi Gradiška i naglašavaju da se svako krivično djelo mora evidentirati sankcionisati.

Društvo