Menu

Get Socialize

Ne rizikujte sa organizovanjem privatnih druženja!

16.04.2021 244 9 Nema komentara

Description

Umorni ste od nošenja maske, držanja distance, zabrane okupljanja…  Odlučujete, uprkos pandemiji korone, dati sebi oduška. Organizovaćete privatno druženje i pozvati uži krug prijatelja… Njih desetak… Možda i više. Poznato vam je da je na snazi zabrana privatnih okupljanja u grupama većim od 10 lica, ali vi ste ubijeđeni da vam policija, bez naloga, ne može zakucati na vrata stana, kuće ili vikendice… Jeste li u pravu?

„Jasan je zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije RS po kome su zabranjena privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica. Prema tome, ta lica čine krivično djelo – „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“, upozorava Bojan Škorić, načelnik Policijske uprave Gradiška.

Može li policija ući u privatni stan ili kuću bez naloga?

„Po Zakonu o krivičnom postupku, službeno lice, u ovom slučaju policijski službenik, može ući u tuđi stan i druge privatne prostorije, ako neposredno goni ili lišava slobode izvršioca krivičnog djela“, odgovara Škorić, a, u ovom slučaju, ta lica su izvršioci krivičnog djela. Nadalje, pojašnjava Škorić, policija može u stan ući bez naredbe i ako držaoci stana to žele. „Treći način, u konačnici, je da pribavimo naredbu Suda“, kažu u Policijskoj upravi Gradiška i naglašavaju da se svako krivično djelo mora evidentirati sankcionisati.

Društvo