Menu

Get Socialize

Nedjelja prevencije raka grlića materice

01.02.2018 1870 148 Nema komentara

Description

Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice ove godine obilježava se od 28. januara do 3. februara. Prevencija je najvažnija u liječenju ove bolesti, od koje svake godine u Evropi oboli oko 60 000 hiljada žena. Prema nezvaničnim statističkim podacima, polovina oboljelih umre.

Zbog toga je i u ovogodišnjoj nedjelji karcinoma grlića materice akcenat stavljen na prevenciju.

-Najvažnija je posjeta ginekologu i redovni ginekološki pregledi, barem jednom godišnje- rekao je dr Dušan Vukota, specijalista ginekologije i akušerstva.

Ginekološki pregledi su jednostavni i ne traju dugo. Ginekolozi rade Papanikolau test, odnosno bris na osnovu kojeg se može posumnjati na rak grlića materice.  Nakon toga se radi kolposkopija, pregled uz pomoć specijalnog mikroskopa.

-Ako su Papanikolau i kolposkopija pozitivni, obično uzimamo biospiju odnosno komadić tkiva sa tog grlića materice. Samo patohistološka analiza može potvrditi da li su prisutne premaligne neoplazije. Važno je reći da ako otkrijemo na vrijeme premaligne lezije, izliječenje raka grlića materice je uglavnom stoposto- kaže dr Vukota.

Poslije raka dojke, karcinom grlića materice je je najučestaliji kod žena. Poznat je i uzrok ove bolesti, a to je HPV virus. Doktor Vukota kaže da kada se jave simptomi, neredovna krvarenja, česte upale, bolovi, uglavnom je bolest u poodmakloj fazi. Zbog toga je rano otkrivanje raka grlića materice presudno u izliječenju.

Novosti