Menu

Get Socialize

Nepovoljne vremenske prilike za voće

10.05.2019 2549 111 Nema komentara

Description

Česte padavine i niske temperature ovih dana negativno utiču na sve vrste voća.  Zbog toga je voćar iz Grbvaca Mlađan Čekić koji ima 15 hektara pod voćem primoran da često tretira svoje zasade.

„Godina je dosta teška za voćare zbog velike količine padavina i mraza u nižim predjelima.Sve voćne vrste su osjetljive na padavine, bolesti utiču na plodove i potrebno je dosta tretmana prskanja skoro svaki pet dan“ kaže Mlađan Čekić, voćar iz Grbavaca.

Čekić u svojim voćnjacima ima sistem za navodnjavanje, a  prošle godine je postavio i protivgradne mreže.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika voćnjake u Potkozarju obilaze i predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Gradiška. Kažu da je ova godina za voćare dosta teška i nepovoljna.

Nebojša Adžić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Gradiška kaže da su prvi cvjetovi prošli sa jako sušnim periodom i mnogo vjetra, dok drugi dio cvatnje nije bio dobar zbog padavina tako da sva cvatnja u zavisnosti od regiona do regiona nije protekla najbolje, da su sve voćke pretrpjele šok i da je moguće da će biti šteta i od zadnjih mrazeva.

Dražen Čekić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Gradiška preporučuje voćarima upotrebu  aminokiselina i fitoregulatora na bazi nafte i sirćetne kiseline. Na tržištu postoje razni preparati, a najpristupačnije su aminokiseline na biljnoj bazi, te je preporuka da se tretmani ponavljaju od 5 do 7 dana. „U ovom periodu je bilo dosta padavina, u prosjeku u potkozarskom reonu u aprilu je palo 135 litara kiše po metru kvadratnom, a do 9.  maja već 85 litara po metru kvadratnom. Padavine su najavljene i u naredna dva dana i do 200 litara po metru kvadratnom što će se nepovoljno odraziti na voće, preklapaju se tretmani, infekcije se vežu i ozbiljna je borba da voće ostane zdravo u ovom periodu“, kažu predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Novosti