Menu

Get Socialize

Nikola Rosić prvi doplivao do Časnog krsta

19.01.2022 1338 115 Nema komentara

Description

Ovogodišnja tradicionalna manifestacija u Gradišci, koja se organizuje povodom pravoslavnog praznika Bogojavljenja, okupila je na rijeci Savi 33 plivača. Na Bogojavljenje se pliva 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života, a onome ko prvi stigne do Časnog krsta, dodjeljuje se zlatni dukat. Ove godine je prvi do Časnog krsta doplivao osamnaestogodišnji Nikola Rosić.

Bogojavljenskom plivanju za časni krst prethodila je sveta liturgija u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice i litija do rijeke Save. Mnogobrojni građani okupili su se na obali rijeke Save i bodrili sve učesnike koji su, u zagrljaju sa hladnom rijekom, plivali do bogojavljenskog krsta.

Arhijerejski namjesnik gradiški Gojko Slijepčević zahvalio je sugrađanima koji su učestvovali u litiji i prisustvovali bogojavljenskom plivanju, te Gradskoj upravi i svim drugim subjektima i pojedincima koji su pomogli da se tradicija održi na svečan i dostojanstven način.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić je naglasio da i ova bogojavljenska manifestacija pokazuje našu privrženost pravoslavnoj vjeri i tradiciji, ali i opredjeljenje vlasti Gradiške da u duhu međuvjerske i međunacionalne tolerancije i saradnje nastavi razvoj i jačanje ovog grada.

Bogojavljenske litije i plivanje za Časni krst organizovani su širom Republike Srpske. Pravoslavni vjernici se na ovaj dan pozdravljaju riječima “Bog se javi!”.

Uncategorized